Foto: EPA
Foto: EPA

Ekipa Twitterja je med 1. aprilom in 15. avgustom 2020 analizirala več milijonov tvitov izvoljenih politikov v Združenem kraljestvu, ZDA, Kanadi, Franciji, Nemčiji, Španiji in na Japonskem. V istem obdobju so analizirali tudi več sto milijonov tvitov medijskih organizacij, pretežno v ZDA, med njimi denimo Fox News, New York Times in BuzzFeed.

Twitter je po analizi priznal, da njegovi algoritmi na omrežju širijo več tvitov desničarskih politikov in novic kot tvitov levičarskih virov, poroča Guardian.

Glede na izsledke raziskave, objavljene na 27 straneh, je Twitter v vseh državah, razen v Nemčiji, odkril "statistično pomembno razliko v korist politične desnice".

Študija Twitterja je analizirala oba načina, na katera si uporabniki lahko ogledujejo tvite. Prvi uporablja algoritem, ki ustvarja prilagojeno časovnico tvitov, ki bi uporabnika lahko zanimali glede na njegove predhodne dejavnosti in glede na uporabniške račune, s katerimi največ komunicirajo. Drugi je klasična časovnica, na kateri uporabnik najnovejše tvite bere v obratnem kronološkem vrstnem redu.

Največja razlika v Kanadi

Sorodna novica Facebook namerava pri gradnji nove digitalne resničnosti spremeniti tudi ime

V okviru raziskave je vrednost 0 % pomenila, da so tviti dosegli enako število uporabnikov na algoritemsko prilagojeni in kronološki časovnici, medtem ko je vrednost 100 % pomenila, da so tviti na algoritemski časovnici imeli dvakrat večji doseg kot na kronološki.

Največje neskladje med desnico in levico so zaznali v Kanadi (liberalci 43 % – konservativci 167 %), sledi ji Združeno kraljestvo (laburisti 112 % – konservativci 176 %). Tudi če ne upoštevamo samo najvišjih vladnih uradnikov, so rezultati podobni, je Twitter zapisal v dokumentu.

Raziskovalcem ni jasno, zakaj Twitterjeva domača časovnica preferira desničarske tvite. Nakazali so, da bodo morda morali spremeniti svoj algoritem. Twitterjev direktor programskega inženiringa Rumman Chowdhury in raziskovalec Luca Belli pravita, da so ugotovitve "problematične" in da je treba opraviti še več študij.

Twitter bo raziskavo delil z akademskimi raziskovalci

Raziskavo bo Twitter delil z akademskimi raziskovalci, pri čemer zaradi varovanja osebnih podatkov ne bo "surovin podatkov". Twitter se ob tem pripravlja, da bo svoje interne podatke redno dajal na voljo zunanjim virom.

Napoved bo najverjetneje še dodatno okrepila pritisk na Facebook. Družbeno omrežje je pod pritiskom ameriške politike, naj po razkritjih internih dokumentov žvižgačke Frances Haugen – med drugim, da je podjetje vedelo za duševne težave najstnic na Instagramu, a ni ukrepalo – začne z drugimi viri deliti svoje raziskave.