Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Poslednji heroj Žiga Virc: "Slovenska polpretekla zgodovina je politično orodje, ki nas vsakodnevno obremenjuje"

07.10.2023

Če ima filmski opus Žige Virca rdečo nit, je to ideja, da se je vzvišenim temam nacionalne zgodovine, če nočemo ob njih jokati, bolje smejati. Sicer je pa že Marx vedel, da se zgodovina vedno ponavlja dvakrat, najprej kot komedija in nato kot farsa.

FSF Portorož Mož brez krivde: "Na italijanskem Krasu ima vsaka družina koga, ki je bil izpostavljen azbestu"

06.10.2023

"Že leta 1920, pred razmahom industrije, je bilo jasno, da je azbest smrtno nevaren. Odgovorni so vedeli, da ubijajo ljudi." Epidemiji bolezni, ki jih povzroča azbest, je zamejski Slovenec Ivan Gergolet posvetil svoj celovečerni prvenec Mož brez krivde.

FSF Portorož Filmski pobeg v Furlanijo: je skrivnost srečnega življenja selitev na deželo?

05.10.2023

Kakšno življenje!, slovenska koprodukcija, ki se na portoroškem festivalu v teh dneh poteguje za nagrade, je primerek iskrene, optimistične kinematografije z vitalističnim sporočilom, kakršnega se ne bi sramovala niti Frank Capra ali Roberto Benigni.

FSF Portorož Šterkijada: Življenje Jureta Šterka je "fascinantna zgodba, ki jo je bilo treba povedati"

04.10.2023

Življenje Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet in nato na eni od svojih poti izginil v Indijskem oceanu, je samo po sebi filmična zgodba. Zdaj jo je, v obliki igranega celovečerca, povedal morjeplovčev sin, režiser Igor Šterk.

Intervju Irena Svetek: "Ženske tema umora zanima bolj, kot morda priznamo – že zaradi preživetja"

05.10.2023

Dediči Agathe Christie so visokoleteči pridevek "kraljice kriminalke" sicer avtorsko zaščitili, a če bi ga odstopili eni sami avtorici na slovenski sceni, bi najverjetneje pripadel Ireni Svetek. In na vrhuncu uspeha se pisateljica od žanra – poslavlja.

Filmska recenzija Grof (El conde)

24.09.2023

Cineast Pablo Larraín je k temi 17-letne vojaške diktature v svoji domovini pristopal že na različne načine – nikoli pa tako, da bi Augusta Pinocheta upodobil kot 250 let starega vampirja, ki še vedno žveči in izsesava srca čilskega naroda.

Portorož Na Festivalu slovenskega filma tudi novi filmi Gazvode, Burgerja in Šterka

19.09.2023

26. Festival slovenskega filma, ki bo v prvem tednu oktobra zasedel svojo stalno lokacijo v Slovenskem primorju, v letošnji izdaji prinaša štiri svetovne premiere: nove celovečerce Nejca Gazvode, Igorja Šterka, Žige Virca in Janeza Burgerja.

"Resnica čaka" 30 let Dosjejev X, serije, ki je začrtala nove smernice žanrske televizije

20.09.2023

V septembru mineva 30 let od rojstva nadaljevanke Dosjeji X, artefakta predinternetne dobe in svetovnega popkulturnega fenomena, ki je bil neštetokrat posneman, a nikoli zares presežen.

Filmska recenzija Pretekla življenja

14.09.2023

Filmski prvenec korejsko-ameriške dramatičarke Celine Song, avtobiografsko obarvana drama Pretekla življenja, znane obrazce romantične komedije prepoji z melanholičnim koprnenjem izseljenstva. Kakšni ljudje bi (p)ostali, če ne bi nikoli zapustili doma?

Slovenska javnost žaluje Vrstijo se pokloni Sašu Hribarju: "Izjemen, neponovljiv in nenadomestljiv."

08.09.2023

Novica o prezgodnji smrti kultnega radijskega voditelja Saša Hribarja je pretresla slovensko javnost in sodelavce na javni radioteleviziji. Bil je neutruden borec za kakovost osrednjega slovenskega javnega medija in osebnost, ki je štrlela iz povprečja.

Intervju Hervé Le Tellier: "Kdor misli, da je njegovo pisanje popolnoma izvirno, samo ni dovolj načitan"

12.09.2023

"Bojim se pisateljev, ki znajo svojo knjigo predstaviti za boljšo, kot v resnici je. Poznam pisce, ki znajo neverjetno elokventno govoriti o svojem delu - potem pa knjigo preberem in sem razočaran," prizna francoski literarni zvezdnik Hervé Le Tellier.

Filmska recenzija Anatomija padca

01.09.2023

Osrednje vprašanje zmagovalnega filma letošnjega Cannesa, sodne drame Anatomija padca, ni, ali je Sandra ubila svojega moža ali ne. Boljše vprašanje je: bi kateri koli odnos prenesel hladno obdukcijo pod drobnogledom porote?

Stran 6 od 184
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov