Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Intervju Cristina Morales: "Ženske se moramo politizirati tako, da si skupaj zamislimo boljši svet"

30.03.2023

"Neoliberalna ureditev je vešča v selektivnem definiranju nasilja," opozarja Cristina Morales. "Ko protestnik zažge zabojnik za smeti, je to nasilje. Tega, da človek z minimalno plačo ne presega praga revščine, pa sistem ne bo identificiral kot nasilje."

Intervju Nahid Persson, glas Irank: "Lahko bi se bala smrti in ostala tiho. A ne moreš se neprestano bati."

21.03.2023

"Žalostna resnica je, da bi v Iranu lahko posneli dokumentarec skoraj o komer koli, ker praktično ni osebe, ki ji režim ne bi naredil česa brutalnega," pravi Nahid Persson, režiserka v izgnanstvu. Sama je glas posodila preganjanim ženskam v domovini.

Intervju Bella ciao: napev, ki je prerasel v mit, pesem svobode in upora fašizmu

18.03.2023

"Una mattina mi son svegliato / O bella ciao, bella ciao, bella ciao ciao ciao!" Če že po teh dveh verzih tiho prepevate ali pa vsaj tapkate z nogo, to ni naključje: Bella ciao je veliko več kot samo nalezljiv napev.

Intervju Oksana Zabužko: "Grozno je, da nas je šele ta vojna spravila iz dolge ruske sence"

10.03.2023

Ukrajinski intelektualci so že leta pred vojno opozarjali, da je država v nevarnosti, spomni Oksana Zabužko. "Upoštevali smo večje od sebe, ker smo mislili, da so odrasli in da imajo izkušnje. A izkaže se, da očitno na celem svetu ni nobenega odraslega."

Filmska recenzija Medved na koki

08.03.2023

Hej, če se je obneslo za Kače na letalu in za Sharknado, zakaj se ne bi za Medveda na koki? Film je bil narejen zato, da bi postal meme in ironična kultna klasika, škoda je le, da se ga – v pravem duhu osemdesetih – ne da distribuirati na videokasetah.

Intervju Bookerjev nagrajenec Douglas Stuart: "Ko gre moškim slabo, so ženske in otroci tisti, ki trpijo"

06.03.2023

"Vsi titani škotske književnosti pišejo zgodbe heteroseksualnih moških," opaža Douglas Stewart, ena večjih škotskih literarnih senzacij po Irvinu Welshu. "Ampak kako naj razumemo neko deželo ali čas, če ne govorimo tudi o materah in kvirovski skupnosti?"

Intervju Simon Bogojević Narath, režiser filma o Ilirih: "Nacionalni miti o Hrvatih me niso zanimali"

28.02.2023

Simon Narath je s celovečercem Illyricvm odprl filmska vrata za ilirska plemena zahodnega Balkana. Če ne drugega, Iliri za marsikoga odslej ne bodo več povsem prazen koncept, pravi. "Videli so vsaj en film, čeprav se nato pričkajo, da tako pa že ni bilo."

Intervju Slavenka Drakulić: "Ko ženske doživijo dvojna merila staranja, postajajo vse radikalnejše"

25.02.2023

"Precej časa sem potrebovala, da sem opazila, kako izginjam, in najprej sem to videla v očeh drugih," v svoji zbirki kratkih zgodb zapiše Slavenka Drakulić. A v Nevidni ženski ne raziskuje znanstvenofantastičnih konceptov, le neizbežni proces staranja.

Filmska recenzija Argentina, 1985

17.02.2023

Včasih tirnice zgodovine preusmeri običajen posameznik, godrnjav birokrat, ki pa mora predtem zmagati v boju z lastno apatijo in občutkom nemoči. To klasično hollywoodsko mantro s pridom uporabi argentinska drama o usodnem poglavju nacionalne zgodovine.

Filmska recenzija Tár

07.02.2023

V naboru filmov zadnjih let, ki so bodisi na podlagi fikcije ali pa resničnih dogodkov tematizirali zlorabo moči vplivnih posameznikov, je Tár prvi, ki od nas dejansko terja razmislek. Pa ne zato, ker "ruši" žensko plenilko, in ne moškega.

Filmska recenzija Na Zahodu nič novega

03.02.2023

Leta 1933 so v Nemčiji knjigo Na Zahodu nič novega kot primer "degenerirane umetnosti" sežigali na grmadah; njeno sporočilo – v vojni ni junakov, le nesmiselna smrt – nacistični stranki pač ni šlo na roko. Danes je vpisano v temelje vsakega vojnega filma.

Filmska recenzija Po soncu

01.02.2023

"Ko enkrat zapustiš kraj, kjer si odraščal, nikoli več ne spadaš tja, vsaj ne zares." Calum v filmu Charlotte Wells sicer govori o rodni Škotski, a isto bi lahko trdili tudi za čas: v isto reko ne moreš stopiti dvakrat.

Stran 9 od 184
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov