Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Avtorji Ana Jurc

Lupimo leto Pregled leta: Najboljši filmi v letu 2021

30.12.2021

Čeprav leto 2021 ni prineslo tako pričakovane vrnitve k predpandemičnim razmeram, pa smo, če ne drugega, z določenim omejitvami vsaj dobili nazaj kinodvorane. In nabralo se je kar nekaj odličnih filmov: sledi seznam tridesetih najboljših.

Filmska recenzija Moč psa (The Power of the Dog)

25.12.2021

Po Chloe Zhao je Jane Campion ena največjih živečih režiserk, že druga avtorica v prav toliko letih, ki je filmsko izročilo ameriškega Divjega zahoda pregnetla v nekaj novega, provokativnega. Bistvo Moči psa je še veliko temačnejše kot Dežele nomadov.

Filmska recenzija Drive My Car

21.12.2021

Avto kot statusni simbol je v naših krajih običajen fenomen. Kaj pa, če je avto, o katerem teče beseda, sicer lepo ohranjen, razen tega pa popolnoma neimpresiven saab? Jeklena škatla tako postane metafora za svobodo, neomejenost – ali pa za beg.

Vinci Vogue Anžlovar "Filmi na pretočnih platformah? To je tako, kot če katolikom namesto cerkve ponudiš videokonferenco"

17.12.2021

Nobene zgodovine slovenskega filma ne bi mogli napisati brez prvega celovečerca, ki je bil posnet v samostojni Sloveniji. Trideset let pozneje se Vinci Vogue Anžlovar spominja filma, ki je v tistih sto kilometrov med Ljubljano in morjem stlačil ves svet.

Filmska recenzija Jezdeci pravice

08.12.2021

Po Nažganih, letošnjem oskarjevcu za najboljši mednarodni film, se Mads Mikkelsen vrača v še eni danski drami o moškem prijateljstvu, ki ugotavlja, da bi terapija marsikomu prišla zelo prav. Jezdeci pravice so za nameček zapakirani v "film maščevanja".

Filmska recenzija Hiša Gucci

01.12.2021

Okoliščine atentata na Maurizija Guccija režiserja Ridleyja Scotta ne zanimajo preveč; bolj ga privlači notranja dinamika mogočnih dinastij. Tudi zato je Hiša Gucci v duhu – če že ne po videzu – veliko bližje televizijski žajfnici, kot je najbrž hotel.

Zmagovalec Liffa Panah Panahi: "Ljudje v Iranu sploh ne vedo, da sem posnel film. Morda je tako bolje"

24.11.2021

Iranski režiser Panah Panahi, ki je s prvencem Pohodi plin! osvojil glavno nagrado pravkar končanega festivala Liffe, nam je pripovedoval o občutku "opazovanosti“ v iranskem vsakdanu. A kljub temu si ne predstavlja, da bi domovino kdaj zapustil.

Recenzije Labodji spev

21.11.2021

Udo Kier je dosegel tisti redki status igralskega velikana, ki ne more nikoli zares "izginiti" v vlogi: vedno – pa naj bo grof Drakula, baron Frankenstein ali nacist na Luni – je v prvi vrsti predvsem Udo Kier. V Labodjem spevu je to prednost, ne slabost.

Liffe Pravi moški

21.11.2021

Na aplikacijah za zmenkarije lahko vse bolj selektivno odkljukamo, podčrtamo in prebiramo značajske lastnosti potencialnih partnerjev, preden s kom sploh spregovorimo besedo. Kaj pa, če bi bogovi tehnologije ustregli in "izpljunili" popolno osebo za nas?

Liffe "Zakaj najboljše kosovske filme posnamejo ženske? Ker smo se vajene spopadati s težavami"

19.11.2021

"Moški niso navajeni na to, da jim spodleti," o prevladi kosovskih režiserk na mednarodni festivalski sceni pove Norika Sefa, ki na Liffu predstavlja prvenec Kje je Venera? "Nočejo tvegati neuspeha z delom v slabih okoliščinah. Ženske pa se tega lotimo."

Liffe Kupe št. 6

18.11.2021

Diskutirati bi se dalo, ali je rusko-finska koprodukcija Kupe št. 6. blizu obrazcem romantične komedije ali ne, prav gotovo pa ni turistična razglednica: film vas niti slučajno ne bo napeljal na misel, da bi se iz Moskve v Murmansk podali z vlakom.

Liffe Nesrečni fuk ali nori pornič

17.11.2021

Radu Jude, eno od največjih imen romunskega "novega vala", namerno vpadljivi naslov svojega celovečerca - Nesrečni fuk ali nori pornič - upraviči z enako mero izzivalnosti v filmskem jeziku. Zanima ga veliko več kot samo javni linč uboge učiteljice.

Stran 8 od 175
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov