Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu
Odmevi

Avtorji Ana Jurc

Filmska recenzija Kako seksati

25.03.2024

Prve samostojne počitnice s prijatelji, prva počitniška romanca, prva izkušnja spolnosti: ti mejniki najstniškega življenja pogosto pridejo v paketu. In če v nas morda pustijo grenak priokus, to najraje kar potlačimo – ali pa, še huje, romantiziramo.

Intervju Marija Stepanova: Putin je izgubil pragmatičnost; ni več mafijski kriminalec, le še nori zgodovinar

18.03.2024

"Nočem se omejiti na pisanje poezije o rožicah in metuljčkih," o svoji odločitvi, da zapusti Rusijo, dokler je Putin na oblasti, pove pesnica Marija Stepanova. "Drugega ne bi mogla izdati. Država pa ne bo narekovala stopnje kompleksnosti mojega pisanja."

Intervju Otroci Lebensborna: na sledi slovenskih otrok, ki so jih nacisti ukradli za širjenje nadrase

13.03.2024

Haymo Heyder do svojih šestdesetih let ni vedel, da ni otrok nemških staršev, ampak žrtev SS-ovskega programa Lebensborn, ki je v imenu "krepitve rase" kradel otroke po okupiranem ozemlju, tudi v Sloveniji. Haymo je bil v resnici Vili Goručan iz Celja.

Oskarji 2024 Mark Ruffalo in Pedro Pascal podprla evropsko kampanjo, ki jo koordinira Inštitut 8. marec

11.03.2024

Takoj po zaključku 96. podelitve oskarjev je Mark Ruffalo, letos že četrtič nominiran za zlati kipec, v seriji objav na omrežju X podprl evropsko kampanjo, ki jo koordinira Inštitut 8. marec in ki se bori za lažji dostop do splava za državljanke EU-ja.

Intervju Pol Guasch: "Pisati v katalonščini je politična gesta: zavestno ustvarjam v marginaliziranem jeziku"

10.03.2024

Katalonski pisatelj se bo, hočeš nočeš, vedno ukvarjal s vprašanjem odnosa med hegemonistično in manjšinsko kulturo. Pol Guasch pri tem ne priznava stereotipov o "zlobni večini": "Če si pripadnik manjšine, še ne pomeni, da boš med svojimi vedno varen."

Filmska recenzija Dune: Peščeni planet, 2. del

02.03.2024

"Ne maram peska," je Anakin Skywalker – zdaj že neslavno – dahnil v drugem preddelu Vojne zvezd. "Grob je, oster, nadležen in povsod ga je preveč." Če bi ga režiral Denis Villeneuve, se mu morda ne bi tako zelo mudilo s peščenega planeta.

Kritika serije Vrnitev Pravega detektiva: Potovanje v polarno noč duše

22.02.2024

Pravemu detektivu, antologijski seriji o brutalnih umorih in ciničnih detektivih, ki jih rešujejo, je novo življenje vdahnila feministična reinterpretacija znane formule; v jedru ostaja pretres družbenih struktur moči in njihove marginalizacije manjšin.

Filmska recenzija Bartonova akademija

15.02.2024

Kot razkriva že novoletna jelka na promocijskih fotografijah, je Bartonova akademija božični film, ki pa zaradi počasnih mlinov filmske distribucije k nam prihaja šele v februarju. Ali tudi v popraznični sivini ohranja svojo relevantnost in šarm?

Sarajevo 1984 Meta Hočevar: "Niti šport ne more brez dobre umetniške akcije"

13.02.2024

"Ko sem prebrala scenarij za odprtje olimpijskih iger v Sarajevu, je bila moja prva reakcija: Tega pa že ne bom delala," se spominja scenografka Meta Hočevar. Kako je torej od organizacijskega komiteja dobila zeleno luč, da spektakel preoblikuje po svoje?

Kritika serije Griselda: kraljica kokainskega kartela kot portret uspešne ženske?

05.02.2024

Griselda je na prvi pogled še ena serija o narkokartelih in uničujočih posledicah neokleščene moči – z eno zelo veliko razliko: tokrat ženska ne bo samo okrasek v spremstvu narkošefa. Sofia Vergara poskrbi, da vse skupaj le ne deluje preveč navdihujoče.

Intervju Ivana Novak: "Slaba besedila so daleč največji zločin slovenskega popa"

06.02.2024

"Slovenski pop je poln osladnih klišejev, nedomiselnih in slabo zvenečih fraz, ki lahko uničijo še tako vrhunsko glasbeno produkcijo," ugotavlja Ivana Novak. Ko je v roke prijela pesniško zbirko svojega očeta, Borisa A. Novaka, se ji je utrnila ideja.

Filmska recenzija Druščina snega (La sociedad de la nieve)

28.01.2024

Kaj novega nas še lahko nauči ultimativna zgodba o preživetju, resnična kalvarija, ki se je v zadnjega pol stoletja razrasla v mit, v del naše kolektivne zavesti? J. A. Bayona se vrača k t. i. tragediji v Andih.

Stran 3 od 184
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov