Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Liffe Simon Popek: "Ljubljana je daleč najslabša evropska prestolnica, kar se tiče kinokapacitet"

19.10.2023

Po letih pandemičnih omejitev se festival Liffe, največji filmski dogodek leta, spopada z novim izzivom: iz prestolnice počasi izginjajo velike filmske dvorane, v katerih bi festival lahko zadihal s polnimi pljuči, opozarja programski vodja Simon Popek.

Filmska recenzija Jesensko listje

17.10.2023

Šest let po tem, ko je po Drugi strani upanja grozil z upokojitvijo, se Aki Kaurismäki vrača – in lakoničnega občutka za humor še ni izgubil. Jesensko listje je njegov odgovor na velikopotezno romantično dramo: ljubezen trdno zasidra v proletariatu.

Filmska recenzija Fair Play

12.10.2023

Med pretočnimi novostmi tega meseca izstopa Fair Play, vrnitev k žanru erotične srhljivke iz osemdesetih – daljni odmev Usodne privlačnosti, ki pa je zdaj reinterpretirana skozi prizmo 21. stoletja.

FSF Portorož Zbudi me, portret ksenofobije na Jesenicah: "Sovraštvo se rojeva iz strahu"

08.10.2023

Marko Šantić v svojem novem filmu, Zbudi me, tematizira izmuzljivost spomina in (ne)zmožnost novih začetkov. Kaj, če bi nekega dne izgubili večino svojih spominov – in potem s perspektive zunanjega opazovalca ugotovili, da ste negativec v lastni zgodbi?

Poslednji heroj Žiga Virc: "Slovenska polpretekla zgodovina je politično orodje, ki nas vsakodnevno obremenjuje"

07.10.2023

Če ima filmski opus Žige Virca rdečo nit, je to ideja, da se je vzvišenim temam nacionalne zgodovine, če nočemo ob njih jokati, bolje smejati. Sicer je pa že Marx vedel, da se zgodovina vedno ponavlja dvakrat, najprej kot komedija in nato kot farsa.

FSF Portorož Mož brez krivde: "Na italijanskem Krasu ima vsaka družina koga, ki je bil izpostavljen azbestu"

06.10.2023

"Že leta 1920, pred razmahom industrije, je bilo jasno, da je azbest smrtno nevaren. Odgovorni so vedeli, da ubijajo ljudi." Epidemiji bolezni, ki jih povzroča azbest, je zamejski Slovenec Ivan Gergolet posvetil svoj celovečerni prvenec Mož brez krivde.

FSF Portorož Filmski pobeg v Furlanijo: je skrivnost srečnega življenja selitev na deželo?

05.10.2023

Kakšno življenje!, slovenska koprodukcija, ki se na portoroškem festivalu v teh dneh poteguje za nagrade, je primerek iskrene, optimistične kinematografije z vitalističnim sporočilom, kakršnega se ne bi sramovala niti Frank Capra ali Roberto Benigni.

FSF Portorož Šterkijada: Življenje Jureta Šterka je "fascinantna zgodba, ki jo je bilo treba povedati"

04.10.2023

Življenje Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam objadral svet in nato na eni od svojih poti izginil v Indijskem oceanu, je samo po sebi filmična zgodba. Zdaj jo je, v obliki igranega celovečerca, povedal morjeplovčev sin, režiser Igor Šterk.

Intervju Irena Svetek: "Ženske tema umora zanima bolj, kot morda priznamo – že zaradi preživetja"

05.10.2023

Dediči Agathe Christie so visokoleteči pridevek "kraljice kriminalke" sicer avtorsko zaščitili, a če bi ga odstopili eni sami avtorici na slovenski sceni, bi najverjetneje pripadel Ireni Svetek. In na vrhuncu uspeha se pisateljica od žanra – poslavlja.

Filmska recenzija Grof (El conde)

24.09.2023

Cineast Pablo Larraín je k temi 17-letne vojaške diktature v svoji domovini pristopal že na različne načine – nikoli pa tako, da bi Augusta Pinocheta upodobil kot 250 let starega vampirja, ki še vedno žveči in izsesava srca čilskega naroda.

Portorož Na Festivalu slovenskega filma tudi novi filmi Gazvode, Burgerja in Šterka

19.09.2023

26. Festival slovenskega filma, ki bo v prvem tednu oktobra zasedel svojo stalno lokacijo v Slovenskem primorju, v letošnji izdaji prinaša štiri svetovne premiere: nove celovečerce Nejca Gazvode, Igorja Šterka, Žige Virca in Janeza Burgerja.

"Resnica čaka" 30 let Dosjejev X, serije, ki je začrtala nove smernice žanrske televizije

20.09.2023

V septembru mineva 30 let od rojstva nadaljevanke Dosjeji X, artefakta predinternetne dobe in svetovnega popkulturnega fenomena, ki je bil neštetokrat posneman, a nikoli zares presežen.

Stran 4 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov