Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Ana Jurc

Liffe Pošast

08.11.2023

Če je Hirokazu Kore-eda v uspešnici Tatiči načel vprašanje, kaj v resnici pomeni pojem družine, v Pošasti na podoben način dekonstruira idejo resnice. To počne z ogromno mero razumevanja za kompleksna čustva otroka, ki je preobtežen s skrivnostjo.

Liffe Čuden način življenja

10.11.2023

Kavboj je v klasičnem vesternu robat prototip tradicionalne možatosti, Divji zahod pa prostor za vprašanja časti, maščevanja in poguma. Kaj se torej zgodi, ko žanr, ki do pred kratkim ni tematiziral kvirovske ljubezni, dobi v roke kralj španskega campa?

Na TV SLO Pogovori s prijatelji: ljubezenski štirikotnik kot "počasna televizija"

04.11.2023

Po uspehu Normalnih ljudi na naše male zaslone prihajajo še Pogovori s prijatelji, druga serija, posneta po predlogi romana Sally Rooney. Ob sobotah bomo na TV SLO 1 spremljali milenijski ménage à quatre, ki se sestavlja in kruši (tudi) na hrvaški obali.

Liffe Rdeče nebo

09.11.2023

Če je Christian Petzold svoja zadnja dva filma zasidral v književnosti (Tranzit) oziroma mitu (Undine), pa tokrat prek motiva pisatelja razmišlja o moči pripovedovanja zgodb in literature.

Filmska recenzija Morilci cvetne lune

25.10.2023

Morilci cvetne lune, kot vsaka prava dekonstrukcija vesterna, rušijo romantični mit o Divjem zahodu. Tokrat Scorsese ni kriv poveličevanja gangsterskega nasilja: ustvaril je detajlirano fresko pohlepa in rasizma, ki sta vgrajena v temelje ameriškega sna.

Liffe Simon Popek: "Ljubljana je daleč najslabša evropska prestolnica, kar se tiče kinokapacitet"

19.10.2023

Po letih pandemičnih omejitev se festival Liffe, največji filmski dogodek leta, spopada z novim izzivom: iz prestolnice počasi izginjajo velike filmske dvorane, v katerih bi festival lahko zadihal s polnimi pljuči, opozarja programski vodja Simon Popek.

Filmska recenzija Jesensko listje

17.10.2023

Šest let po tem, ko je po Drugi strani upanja grozil z upokojitvijo, se Aki Kaurismäki vrača – in lakoničnega občutka za humor še ni izgubil. Jesensko listje je njegov odgovor na velikopotezno romantično dramo: ljubezen trdno zasidra v proletariatu.

Filmska recenzija Fair Play

12.10.2023

Med pretočnimi novostmi tega meseca izstopa Fair Play, vrnitev k žanru erotične srhljivke iz osemdesetih – daljni odmev Usodne privlačnosti, ki pa je zdaj reinterpretirana skozi prizmo 21. stoletja.

FSF Portorož Zbudi me, portret ksenofobije na Jesenicah: "Sovraštvo se rojeva iz strahu"

08.10.2023

Marko Šantić v svojem novem filmu, Zbudi me, tematizira izmuzljivost spomina in (ne)zmožnost novih začetkov. Kaj, če bi nekega dne izgubili večino svojih spominov – in potem s perspektive zunanjega opazovalca ugotovili, da ste negativec v lastni zgodbi?

Poslednji heroj Žiga Virc: "Slovenska polpretekla zgodovina je politično orodje, ki nas vsakodnevno obremenjuje"

07.10.2023

Če ima filmski opus Žige Virca rdečo nit, je to ideja, da se je vzvišenim temam nacionalne zgodovine, če nočemo ob njih jokati, bolje smejati. Sicer je pa že Marx vedel, da se zgodovina vedno ponavlja dvakrat, najprej kot komedija in nato kot farsa.

FSF Portorož Mož brez krivde: "Na italijanskem Krasu ima vsaka družina koga, ki je bil izpostavljen azbestu"

06.10.2023

"Že leta 1920, pred razmahom industrije, je bilo jasno, da je azbest smrtno nevaren. Odgovorni so vedeli, da ubijajo ljudi." Epidemiji bolezni, ki jih povzroča azbest, je zamejski Slovenec Ivan Gergolet posvetil svoj celovečerni prvenec Mož brez krivde.

FSF Portorož Filmski pobeg v Furlanijo: je skrivnost srečnega življenja selitev na deželo?

05.10.2023

Kakšno življenje!, slovenska koprodukcija, ki se na portoroškem festivalu v teh dneh poteguje za nagrade, je primerek iskrene, optimistične kinematografije z vitalističnim sporočilom, kakršnega se ne bi sramovala niti Frank Capra ali Roberto Benigni.

Stran 4 od 183
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov