Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Saša Banjanac Lubej

Intervju "Dogaja se genocid po genocidu"

15.07.2023

"Treba se je zavedati, da človek, kljub temu da stremi, da je dober, da je vključujoč, da spoštuje druge, je lahko tudi tak, da se enostavno ne more ustaviti in je vedno pripravljen na nova grozodejstva, na odpiranje novih koncentracijskih taborišč."

Oddaja NaGlas! "Zaradi zaljubljenosti sem se v eni noči naučil vse slovenske sklone"

01.07.2023

Klarinetist in skladatelj Goran Bojčevski vrsto let živi v Celju, kjer je pred kratkim nastopil z Gibonnijem, 14. julija pa bosta v Knežjem mestu imela koncert z makedonskim rojakom Vlatkom Stefanovskim. "Slovanska duša je najbližja moji duši", pravi.

Kultura "Nisem manjšinska glede idej, ki jih razvijam skozi literaturo"

03.06.2023

Aleno Begić so nagradili na Forumu Tomizza, ki združuje Trst, Koper in Umag oziroma pisatelje in kulturnike, ki presegajo meje, pa ne samo v Istri. Alena Begić je ena izmed njih: rojena je v bila Nemčiji, odraščala v BiH-u, študira pa v Sloveniji.

Kultura "Pisanje ni profesija, ampak obsesija"

20.05.2023

Razstava 94 slik Nadežde Petrović v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, film Saše Petrovića Zbiralci perja nocoj v Kinoteki, naslednji teden predstava gledališča Dadov ─ so samo nekateri dogodki v Drugem mesecu srbske kulture v Sloveniji.

NaGlas! "Gospod Vidmar, prepovedali so mi intervju z vami"

06.05.2023

"Mitja Ribičič je bil takrat predsednik partije, Josip Vidmar je postal malce nečimrn in poklical je svojega kolega v BiH-u. Vprašal ga je, kdo v Bosni je prepovedal intervju, bosanski partijci so poklicali v Oslobođenje in nastal je cel cirkus."

Knjige "Nikolo Teslo so iz Maribora odpeljali kot osebo brez poklica"

22.04.2023

Jugoslovanska identiteta ni nastala leta 1919, temveč v času Napoleonovih Ilirskih provinc. Totalitarno razsvetljenstvo. Napoleonovim generalom se vera ni zdela bistvena. Tudi plemstvo jim ni bilo pomembno. Mislili so, da je narod bistven, kot v Franciji.

Slovenija "Medkulturni mediatorji bi prav prišli v upravnih postopkih"

08.04.2023

Po sprejetju novele zakona o tujcih, po kateri se bodo morale priseljenke v okviru združevanja družine v enem letu naučiti slovenščine na ravni A1, smo preverili, kaj to sploh pomeni.

Slovenija "Politika mora narediti precej več za skupnosti"

25.03.2023

Deklaracijo o položaju narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji so v državnem zboru skoraj soglasno sprejele parlamentarne stranke pred 12 leti. Od takrat do danes se je zamenjalo šest vlad. Kaj so naredile za skupnosti?

Slovenija "Ustavitev nostrifikacij nas je resnično prizadela"

11.03.2023

Novinarka Jasmina Husarević je morala zaradi hčerine želje po šolanju v Sloveniji ne samo zapustiti BiH, ampak tudi svoj poklic. Pri nas dela v proizvodnji. Enkrat tedensko tudi kot prostovoljka Bosanskega akademskega društva uči bosanščino na Livadi.

Intervju "Grafiti ali – kot pravi Rambo Amadeus – s pestjo v glavo"

25.02.2023

"Če pogledamo zgodovino nacionalizmov: poznamo nebeške narode, zgodovinske narode, najstarejše narode itn. Tipična značilnost slovenskega nacionalizma je, da govori skozi kulturo, skozi jezik, kar pa ne pomeni, da bi bil zaradi tega manj izključljiv."

Slovenija "Prepovedati zanikanje izbrisa"

11.02.2023

"Moje otroštvo je zaznamovalo tudi to, da sem zelo zgodaj začel delati, morali smo financirati vse te tožbe proti izbrisu in za očetovo pokojnino. Vsi smo živeli samo od mamine plače. Okrog leta 2006 so nam odklopili televizijo in elektriko," se spominja.

Zdravje Slovenija čedalje manj privlačna za zdravnike iz Srbije

28.01.2023

Golobi na Kongresnem trgu je bil naslov spisa, ki ga je na enem od izpitov za slovenščino za tujce pred več kot desetimi leti pisal specialist psihiatrije iz Srbije Vlade Milanović. Izpit je opravljal večkrat, a to ni bila edina ovira na njegovi poti.

Stran 3 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov