Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Cast Moj RTV Televizija MMC Radio Kazalo

Avtorji Saša Banjanac Lubej

30 let od prihoda bosanskih beguncev v Slovenijo "Vsak ima svojo zgodbo"

16.04.2022

Zgodilo se je čisto blizu nas - to je naslov projekta, s katerim se spominjamo prihoda bosanskih beguncev v Slovenijo pred 30 leti: kar 45 pričevanj beguncev in Slovencev, ki so jim priskočili na pomoč.

Zdravje "Slovenija ni več tako zanimiva za tuje zdravnike"

02.04.2022

Doktorica znanosti Tatjana Gelebeševa Mateska je prva ženska, zdravnica, ki je v Sloveniji specializirala abdominalno kirurgijo; poleg dela na kliniki je zadnji dve leti tudi asistentka na Medicinski fakulteti v Ljubljani na katedri za kirurgijo.

Slovenija "Želimo si simbolnega priznanja"

19.03.2022

"Naša želja izpred 30 let je, da bi se nemško govoreča narodna skupnost priznala v slovenski ustavi. Tako bi se simbolno priznal njen obstoj in bi se odprle možnosti za dialog in uveljaviltev osnovnih standardov  za varovanje manjšinskih pravic."

Slovenija "Bil sem edini otrok, ki je jokal prvi dan šole"

05.03.2022

"Učitelj Nermin je vedno za hece, zna fajn naučiti, nenehno je prijazen, pa dobre volje, zna dobro govoriti, zmeraj v razred prinaša pozitivno energijo, na drugačen način razlaga snov." Tako o Nerminu Bajramoviću govorijo njegovi učenci.

Slovenija "Odškodnina mi ne more vrniti očeta"

19.02.2022

"V bistvu bi moralo najprej priti opravičilo, preden so se določili zakoni o popravi krivic izbrisanim. Če bi imeli ta temelj, bi bilo vse drugo, kar se je dogajalo v povezavi z izbrisanimi, boljše. Opravičilo za izbris je podlaga za vse."

Kultura 2015 "Na Metelkovi imamo samo eno sobo"

06.02.2022

Ema Soleva Vardjan je bila leta 1991 soustanoviteljica prvega makedonskega društva v Sloveniji. Več kot 30 let je motor MKD-ja Ljubljana, kjer vodi likovno sekcijo. Knjige, razstave, predavanja - vse to še vedno sloni na entuziazmu posameznikov.

Opera z migrantsko tematiko "Človek ni drevo"

08.01.2022

Od izgona iz države do predstavljanja Slovenije v Vatikanu ob dnevu državnosti - tako bi lahko strnili pot izvrstne glasbenice in glasbene pedagoginje Jelene Susnick, ki je pred več kot 20 leti rojstni Beograd zamenjala za Ljubljano.

Najboljša slaščičarka sveta "Delo v kuhinji je tudi igra"

18.12.2021

Odraščala je v Čakovcu, študirala pravo v Zagrebu, potem hrvaški jezik na Reki. Nato je na popotovanju po Aziji spoznala, da jo zanimajo gostoljubje, kuhanje, hrana in pijača - tisto, kar daje osebni pečat. In se odločila za pustolovščino: slaščičarstvo.

Slovenija "Že to, da smo tiho, je nasilje"

04.12.2021

S podporo Društva SOS telefon so v Bošnjaškem mladinskem kulturnem društvu Velenje posneli odmeven videospot proti nasilju nad ženskami. Vsebuje številne stereotipe, ki jih deklice poslušajo že od otroštva, in sicer od svojih mater in babic.

Oder "Jugonostalgija je netvoren občutek"

06.11.2021

Milan Ramšak Marković je dramaturg predstave Emigranta. Cement Beograd, za katerega je napisal besedilo, je letos prejel veliko nagrado Bitefa. Medtem ko na Švedskem ni mogel delati v gledališču, pa Ramšak Marković uspešno sodeluje s SNG Drama Ljubljana.

NaGlas! "Življenje v tujini je težko, mučno in osvobajajoče hkrati"

23.10.2021

Od nikoder z ljubeznijo – je naslov prvega romana Đorđa Matića. V njem rojeni Zagrebčan opisuje svoj eksil na Nizozemskem, kjer je svojo poezijo pisal tudi v nizozemščini. Po 30 letih se je južnoslovanski Odisej vrnil na Hrvaško. Zakaj?

Glasba Damir Imamović: Sevdah je poezija

09.10.2021

To je zelo pisan glasbeni žanr, ki govori o ljubezni do domovine, pa tudi o nervozi v domačih krajih in v tujini - tako kratko in duhovito sevdah povzame Damir Imamović, ki igra na glasbilu tambur, delno izdelanemu v Mengšu.

Stran 3 od 44
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov