Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Avtorji Saša Banjanac Lubej

Kultura "Interes za makedonščino obstaja ves čas, ni pa množičen"

25.11.2023

Čeprav je ministrstvo za šolstvo že leta 2008 potrdilo učni načrt pouka makedonščine kot izbirnega predmeta, ni podatkov o tem, da bi se izvajal kjer koli v Sloveniji. Študentje makedonščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani se jezika učijo od začetka.

Kultura "Ć deluje kot popoln znak neželene drugačnosti"

28.10.2023

"S skupino avtorjev smo ugotovili, da ima nacionalizem morda večjo težo kot dejanje izbrisa. Oziroma se z njim prekriva. Pri tem spomeniku smo se spraševali, kakšno ogledalo ali preizkus nacionalizma lahko postavimo," pravi eden od avtorjev Vuk Ćosić.

Intervju "Nismo tujci, četudi danes živimo razdeljeni na več različnih držav"

15.10.2023

Besedilo po razpadu države sporoča, da vendarle nismo tujci. Imamo skupno kulturno dediščino in skupne pisce, pisci pa predstavljajo našo domovino. Književnost ne potrebuje potnih listov, saj nima meja. Je nekaj, kar ne priznava delitev.

Knjige "Mira je bila vulkan"

14.10.2023

"Besedo oprosti je Mira imela najraje, a jo je slišala premalokrat," je o svoji ženi dejal režiser Goran Gajić. Mira Furlan je umrla predlani v Los Angelesu, njena avtobiografija je v slovenščini izšla junija, v pripravi je že ponatis.

Jelena Đoković na obisku v Sloveniji "Rada živim tako, da lahko pomagam drugim ljudem"

30.09.2023

V organizaciji Fundacije Novaka Đokovića v Ljubljani in drugih mestih po Sloveniji se te dni predvaja dokumentarni film Modrost travme Gaborja Matéja, ki je svetovno znani psihoterapevt. Njegovih pet knjig je izšlo tudi v slovenščini.

Kultura Kot neki Odisej vedno iščem drugačne možnosti

16.09.2023

V krstilnici Janeza Krstnika v Piranu si lahko do konca septembra ogledate dela Ganija Llalloshija. Razstavljene slike so iz serije Nostalgije, navdihnili so jih ilimi – preproge z značilnimi albanskimi tradicionalnimi vzorci.

Knjige "Izgnanstvo je shizofrenija"

02.09.2023

V Evropi sem nevidni tujec. Je to dobro? Je. Je lažje? Morda. Vse do trenutka, ko spregovoriš in želiš doseči več kot to, kar je tujcem dovoljeno, po 30 letih življenja v Franciji pravi francosko-bosanski pisatelj Velibor Čolić.

Evropa "Srebrenica je naše bistvo"

15.07.2023

V Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani so pred 28. obletnico genocida v BiH-u povabili ženske iz Srebrenice, da bi z nami delile boleče spomine. Prisluhnili smo trem pretresljivim pričevanjem.

Intervju "Dogaja se genocid po genocidu"

15.07.2023

"Treba se je zavedati, da človek, kljub temu da stremi, da je dober, da je vključujoč, da spoštuje druge, je lahko tudi tak, da se enostavno ne more ustaviti in je vedno pripravljen na nova grozodejstva, na odpiranje novih koncentracijskih taborišč."

Oddaja NaGlas! "Zaradi zaljubljenosti sem se v eni noči naučil vse slovenske sklone"

01.07.2023

Klarinetist in skladatelj Goran Bojčevski vrsto let živi v Celju, kjer je pred kratkim nastopil z Gibonnijem, 14. julija pa bosta v Knežjem mestu imela koncert z makedonskim rojakom Vlatkom Stefanovskim. "Slovanska duša je najbližja moji duši", pravi.

Kultura "Nisem manjšinska glede idej, ki jih razvijam skozi literaturo"

03.06.2023

Aleno Begić so nagradili na Forumu Tomizza, ki združuje Trst, Koper in Umag oziroma pisatelje in kulturnike, ki presegajo meje, pa ne samo v Istri. Alena Begić je ena izmed njih: rojena je v bila Nemčiji, odraščala v BiH-u, študira pa v Sloveniji.

Kultura "Pisanje ni profesija, ampak obsesija"

20.05.2023

Razstava 94 slik Nadežde Petrović v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, film Saše Petrovića Zbiralci perja nocoj v Kinoteki, naslednji teden predstava gledališča Dadov ─ so samo nekateri dogodki v Drugem mesecu srbske kulture v Sloveniji.

Stran 2 od 46
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov