Prvostopenjsko sodišče je v zadevi Patria II odločilo, da je Jure Cekuta kriv, in mu prisodilo štiri leta in štiri mesece zapora. Foto: BoBo
Prvostopenjsko sodišče je v zadevi Patria II odločilo, da je Jure Cekuta kriv, in mu prisodilo štiri leta in štiri mesece zapora. Foto: BoBo

Cekuta je na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo Krpan povedal, da je pogodbeno sodeloval le s Patrio, in ne s Steyerjem, vendar pa je dogajanje na sodišču, ki ga je na prvi stopnji obsodilo zaradi napeljevanja k zlorabi položaja, označil za "paradoks". Zatrdil je, da bo dokazal svojo nedolžnost, nato pa bo lahko nadaljeval svoje umetniško ustvarjanje.

Sodelovanje s Patrio mu je, tako Cekuta, ponudil avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl, ki ga je poznal kot dostojnega človeka, bili so tudi družinski prijatelji. Podpisa pogodbe pa ni želel obešati na veliki zvon.

Zatrdil je, da je svoje delo svetovanja opravil korektno, pri čemer mu Patria del plačila še dolguje. Dosedanja plačila pa so bila prikazana transparentno, prek ene od avstrijskih bank.

Plačil ni nikomur posredoval naprej, ampak je z njimi deloma pokril dolg, ki je nastal zlasti leta 2002, ko je kandidiral za predsednika republike. Priznal je, da je še vedno zadolžen, a "veliko manj kot država".

Patria ni bil orožarski, temveč državniški posel
Povedal je še, da ga moti, da se posel s Patrio ves čas deklarira kot orožarski posel. Oklepnike je kupila država, zato gre po njegovem mnenju za državniški posel in bi bila potem, če bi držalo, kar mu očitajo, tudi država kriminalna. Ob tem pa je spomnil, da je finsko sodišče na prvi stopnji predstavnikom Patrie izreklo oprostilno sodbo.

Cekuta je potrdil, da so ga v družbi Riedla v njegovi galeriji obiskali tudi predstavniki Patrie, zavrnil pa namige, da bi organiziral kakšne sestanke. Tudi sicer se je v letih svojega ustvarjanja srečeval z ljudmi zelo različnih poklicev, od kuharjev in gozdarjev do estradnikov in politikov, tudi iz tujine.

Prizadetost zaradi izjav politikov
Dober prijatelj je bil tudi z nekdanjim predsednikom republike Janezom Drnovškom, ki ga je označil za "največjega poštenjaka v slovenski politiki". Osebno pa je prizadet zaradi lažnivih izjav nekaterih drugih slovenskih politikov.

Tako naj ne bi bilo res, da se s predsednikom SDS-a Janezom Janšo nista nikoli srečala, prav tako ni res, da se z Milanom Kučanom ne bi osebno poznala. Prav tako je Cekuta potrdil, da sta se s tožilcem Andrejem Ferlincem srečala v Mariboru in kakih sto metrov sprehodila skupaj.