Ovadeni so davke utajevali pri prodaji vozil višjega cenovnega razreda (fotografija je simbolična). Foto: NN
Ovadeni so davke utajevali pri prodaji vozil višjega cenovnega razreda (fotografija je simbolična). Foto: NN

S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da 14 osumljencev, starih med 25 in 47 let, prihaja z območja Celja, Ljubljane, Kopra in Postojne, obenem pa so osumljene še tri pravne osebe z območja Novega mesta, Kopra in Celja. Prav prek teh treh družb naj bi 14 osumljenih v državah EU-ja kupilo in v Slovenijo pripeljalo 27 avtomobilov visokega cenovnega razreda.

Ko se je avtomobile prodajalo, se davek na motorna vozila in davek na dodano vrednost nista zaračunavala. Skupna škoda je ocenjena na 262.691 evrov. To so počeli s ponarejanjem listin.

Nepravilnosti ugotovili davčni inšpektorji
Nepravilnosti so ugotovili inšpektorji novomeškega davčnega urada, predkazenski potopek pa je usmerjalo novomeško okrožno državno tožilstvo. V sklopu preiskave so kriminalisti opravili več hišnih preiskav, zasegli dokumentacijo in zbirali obvestila. Finančna preiskava še vedno poteka.

Ovadeni so osumljeni utajitve finančnih obveznosti, hudodelskega združevanja, overovitve lažne vsebine, ponarejanja listin, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, poslovne goljufije in krive ovadbe. Dva ovadena sta šla pred preiskovalnega sodnika, ki ju je po zaslišanju izpustil na prostost.