Da je moža zabodla, je priznala, vendar po njenem pričevanju tega ni storila namerno. Foto: AP
Da je moža zabodla, je priznala, vendar po njenem pričevanju tega ni storila namerno. Foto: AP

Peraičeva, ki je na sodišče prišla iz pripora, je izpostavila, da jo je mož dolga leta zlorabljal in da ga ni ubila namerno. Junija letos je obtožena v domači hiši v Tenetišah s kuhinjskim nožem v prsi zabodla svojega 70-letnega moža Franca Peraiča, ki je zaradi rane izkrvavel. Da je moža zabodla, je priznala, vendar po njenem pričevanju tega ni storila namerno.

Tako ni sprejela kaznovalnega predloga osmih let zapora, ki ga je tožilka Helga Dobrin podala že v obtožnici. Sodnica Marjeta Dvornik je glede na izjave obtožene ocenila, da očitanega kaznivega dejanja ne priznava, zato bo stekel dokazni postopek, v katerem bodo zaslišali nekatere sorodnike in izvedenko psihiatrične stroke.

Dolgoletna psihična in fizična zloraba
Obramba kot dokaz med drugim navaja psihiatrično izvedensko mnenje iz preteklosti in zdravstveni karton obtožene od leta 2010 dalje, ki izkazujeta njene duševne težave in poškodbe, ki ji jih je zadal njen pokojni mož. Kazenski spis vsebuje tudi štiri kazenske postopke iz preteklosti, iz katerih je razvidno, da jo je mož psihično in fizično zlorabljal.

Tožilstvo je na drugi strani predlagalo zaslišanje dveh odraslih sinov Peraičevih, ki naj bi se svoje mame bala. Tožilka je zaradi ponovitvene nevarnosti zoper Peraičevo predlagala podaljšanje pripora, ki se izteče konec novembra, saj obdolžena ob čustveni obremenitvi, ki je ne more obvladati, svojo agresijo lahko usmeri v bližnje osebe. Sojenje se bo začelo z branjem dokazov in zaslišanjem prič 24. novembra.