Sojenje nekdanjim vodilnim v Viatorju & Vektorju Logistiki se je po slabem letu končalo. Foto: BoBo
Sojenje nekdanjim vodilnim v Viatorju & Vektorju Logistiki se je po slabem letu končalo. Foto: BoBo
Zdenko Pavček oproščen

Državni tožilec Matej Oštir je za nekdanjega prokurista družbe Petra Pavčka predlagal dve leti in pol, za nekdanjega predsednika uprave Skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka pa leto dni zapora. Sojenje je trajalo od decembra lani.

Obtožnica je Petra Pavčka bremenila kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe na Izletnika Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila vozni park tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov. Njegovemu očetu Zdenku Pavčku očita pomoč pri zlorabi položaja.

Pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja sta obtožena še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak in predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič. Med obtoženimi je tudi družba Izletnik, tožilec pa je predlagal, da se njeni pravni naslednici, družbi Nomago, naloži plačilo 100.000 evrov denarne kazni.

Ni bilo dovolj dokazov
A sodišče je ugotovilo, da je šlo v tem primeru za pobot terjatev, ki jih je imel Izletnik do Viator & Vektor Logistike in Skupine Viator & Vektor. Izletnik je namreč družbam dal posojila, ta pa jih je odplačal z deležem v romunski družbi. Senat je zaključil, da so jih k takšni odločitvi napotili ne le zagovori obtoženih, temveč tudi izpovedi prič, sodni izvedenec Marjan Pogačnik ter listinski dokumenti, kot so letna poročila in druge poslovne listine, pa tudi strokovno mnenje revizijske hiše.

Sodnica Sabina Javornik je izpostavila tudi, da je tožilec obtožnico med procesom spremenil in je ni dovolj obrazložil. Takšno dejanje je po oceni sodnice "neobičajno". Podredno je predlagal, da če obtoženi niso zlorabili položaja ali pri tem pomagali, da so oškodovali upnike: "A iz dokazov ne izhaja, da bi to storili, pri čemer bi moral dokazovati direktni naklep, kar pa se ni zgodilo," je dejala Javornikova.

Senat je ugotovil, da so si družbe v sistemu med seboj pomagale, da sta zlasti Pavčka "naredila vse, kar lahko, da bi rešila družbe pred propadom". Temu je po njenih besedah pritrdil tudi stečajni upravitelj Viator & Vektor Logistike Anton Jagodic, saj sta oba med drugim pri kreditu Factor banke kot poroka zastavila osebno premoženje.

Tožilec je na takšno odločitev sodišča napovedal pritožbo. Kot je povedal medijem, je sodišče napačno presodilo dokaze. "Po mojem mnenju je dalo preveč poudarka zagovorom obtožencev in njim naklonjenih prič, premalo pa listinam, ki so bile izvedene v dokaznem postopku in po mojem mnenju jasno kažejo na to, da so bila izvedena kazniva dejanja," je pojasnil.

Zdenko Pavček oproščen