Foto:
Foto:
Med kandidatkami za komisarko je tudi avstrijska zunanja ministrica Benita Ferrero-Waldner.

Barroso je že ob izvolitvi v Evropskem parlamentu pred tednom dni v Strasbourgu dejal, da si želi v svoji ekipi komisarjev vsaj tretjino predstavnic nežnejšega spola.

Svoje kandidatke in kandidate za komisarski stolček v 25-članski ekipi je doslej predstavilo 23 članic EU-ja, vendar je med njimi le 6 žensk.

Bodo Nizozemci in Danci predlagali kandidata ali kandidatko?
Ime svojega kandidata oziroma kandidatke v Barrosovi ekipi morata predložiti le še Danska in Nizozemska. Bitka za zastavljeno žensko kvoto pa vendarle še ni povsem izgubljena, saj naj bi se nizozemska vlada odločala med kmetijskim ministrom Ceesom Veermanom in nekdanjo prometno ministrico Neelie Kroes, Danska pa izbira med ministrom za imigracije Bertelom Haarderjem in ministrico za kmetijstvo Mariann Fischer Boel.

Predlagane komisarke so ...
Med šestimi ženskami, ki so za zdaj predlagane kot kandidatke so avstrijska zunanja ministrica Benita Ferrero-Waldner, vse ostale kandidatke pa so sedanje komisarke. Švedska tako predlaga sedanjo komisarko za okolje Margot Wallstroem, Poljska Danuto Huebner, Latvija Sandro Kalniete, Litva Dalio Grybauskaite in Luksemburg Viviane Reding.