Poljska se je zapletla v spor z EU-jem glede sodniške disciplinske zbornice. Foto: Reuters
Poljska se je zapletla v spor z EU-jem glede sodniške disciplinske zbornice. Foto: Reuters

Sodniška združenja bodo ob tem zahtevala, da institucije EU-ja zagotovijo spoštovanje sodb Sodišča EU-ja glede neodvisnosti evropskih sodnikov, je v sredo tvitnilo Slovensko sodniško društvo.

Ob tem je priložilo sporočilo Evropskih sodniških združenj, v katerem svojim članom pojasnjujejo, da bodo Svet EU-ja tožili zaradi njegove odločitve, da bo unija Poljski izplačala 35,4 milijarde evrov iz sklada za okrevanje in odpornost, ko bo Varšava izpolnila tri zaveze.

Ena od zavez, ki so jih finančni ministri EU-ja sprejeli 17. junija, Poljski nalaga, da odpravi disciplinsko zbornico in jo nadomesti z novim neodvisnim in nepristranskim sodiščem. Druga zahteva odpravo kontroverznih disciplinskih postopkov zoper sodnike, tretja pa določa, da morajo vsi sodniki, ki jih je kaznovala omenjena disciplinska zbornica, imeti možnost zagovora pred novo zbornico.

Kot je v sporočilu članom zapisalo Evropsko sodniško združenje, izpolnitev teh zavez ne zagotavlja učinkovite pravne zaščite, poleg tega zaveze ne upoštevajo sodb Sodišča EU-ja glede Poljske.

S tožbo želijo sodniška združenja poudariti načelo, da je treba sodbe Sodišča EU-ja glede neodvisnosti sodnikov izvrševati v polnosti in brez zamud ter da evropske institucije ne smejo ravnati v neskladju z njimi. Odločitev Sveta EU-ja krši to načelo in škoduje položaju suspendiranih poljskih sodnikov, so še pojasnili v sporočilu.

Dodali so, da je cilj tožbe utrditi to načelo ter preprečiti izvršitev odločitve Evropske komisije, da sprosti sredstva za Poljsko brez upoštevanja sodb Sodišča EU.

Glavni težavi pravna podlaga in pravni interes

Kot glavna problema sodniška združenja izpostavljajo pravno podlago in pravni interes. Poudarjajo še, da bi se poslabšanje vladavine prava ter neodvisnosti sodnikov kot njenega nujnega sestavnega dela lahko razširila, kar bi onemogočilo delo sodnikov po vsej Evropi.

V tožbi nameravajo omeniti še nekatere druge zadeve, kot je nezakonitost ravnanja poljskih oblasti, ki so v nasprotju s sodbami Sodišča EU, spodkopavajo neodvisnost sodstva. Poudarjajo še, da je kršitev načela vladavine prava proti EU in njeni identiteti.

Rok za vložitev tožbe je v skladu s Pogodbo o EU-ju 27. avgust. Tedaj bo minilo dva meseca in deset dni od odločitve Sveta EU. Tožbo brezplačno pripravlja skupina odvetnikov. Vložitev tožbe je podprlo tudi poljsko sodniško združenje Iustitia, so še zapisali v sporočilu.