Poslancem se zdi najbolj primerno dosledno izvajanje že sprejetih ukrepov. Foto: EPA
Poslancem se zdi najbolj primerno dosledno izvajanje že sprejetih ukrepov. Foto: EPA
Evropski parlament v Strasburgu
Poslanci so v resoluciji zapisali, da se določbe iz uredbe na letališčih v EU-ju ne izvajajo enotno in dosledno. Foto: EPA

Od Sveta EU-ja in Evropske komisije so zahtevali, naj preverita učinkovitost dozdajšnjih ukrepov v boju proti terorizmu, države članice povezave pa so pozvali k tesnejšemu sodelovanju. Poslanci so tudi prepričani, da bi bilo bolj smiselno dosledno izvajanje do zdaj sprejetih ukrepov kot pa sprejemanje novih.

Evropski komisar za pravosodje in varnost Franco Frattini je namreč v razpravi napovedal nov paket ukrepov, saj ocenjuje, da je stopnja ogroženosti v Evropi visoka. Omenil je tudi uspeh nemških varnostnih organov, ki so sinoči prijeli tri domnevne teroriste, ki naj bi načrtovali bombni napad na letališče v Frankfurtu in ameriško vojaško oporišče Ramstein v Nemčiji.

Za preveritev prepovedi vnosa tekočin
Med drugim so poslanci tudi z 464 glasovi za in 158 proti sprejeli posebno resolucijo, v kateri Evropsko komisijo pozivajo, naj prednostno pregleda uredbo o vnosu tekočin v letala in spremlja njeno izvajanje, ki je sicer v veljavi od lanskega novembra. Prepričani so, da ta uredba povzroča visoke stroške, po njihovem mnenju pa bistveno ne povečuje varnosti.

Resolucija vsebuje zapis, da z rentgenskimi pregledi ročne prtljage in tekočin v njej ni mogoče zaslediti eksploziva, zato so poslanci Evropsko komisijo in države članice pozvali, naj povečajo prizadevanja za podporo raziskovalnim študijam, ki bi privedle do učinkovitega orodja za izsleditev tovrstnega eksploziva.

Kaj bo s skupnim koordinatorjem?
Poslance je zanimalo tudi, kaj bo z mestom koordinatorja EU-ja za boj proti terorizmu, ki je nezasedeno že od marca, ko ga je zapustil Gijs de Vries. Predstavnik sveta EU-ja pa jim je pojasnil, da je študija o vlogi novega koordinatorja še v pripravi.