Foto: EPA
Foto: EPA

Za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča lahko kandidira oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev na sodniško mesto vrhovnega sodnika po določbah zakona, ki ureja sodniško službo, ali oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev za sodnika ustavnega sodišča.

Ob tem mora oseba izpolnjevati tudi pogoj aktivnega znanja jezika ali vsaj enega od jezikov, ki se pri mednarodnem sodišču uporabljajo kot uradni jezik, to sta angleški ali francoski jezik. Prednost bodo imeli kandidati z znanjem francoskega jezika, saj se v skladu s pravili Sodišča EU-ja sodniki brez tolmačev posvetujejo v francoskem jeziku.

Sorodna novica Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija, Ilešič ni dobil dovolj podpore

Ministrstvo je razpis objavilo po tem, ko Marko Ilešič konec maja ni dobil potrebne podpore v državnem zboru za izvolitev za sodnika na Sodišču EU-ja. Za izvolitev bi moral dolgoletni član tega sodišča prejeti najmanj 46 glasov podpore, a jih je le 37, proti pa je glasovalo 43 poslancev. Šest glasovnic pa je bilo na tajnem glasovanju neveljavnih.

V uradnem listu je ob tem danes ministrstvo za finance objavilo poziv za zbiranje predlogov mogočih kandidatov za člana Evropskega računskega sodišča, saj se trenutnemu članu Samo Jerebu 6. maja prihodnje leto izteče mandat. Čas za oddajo predlogov je 21 dni po objavi v uradnem listu.