Cenejši klici bodo kmalu veljali tudi na Norveškem, v Islandiji in Liectensteinu. Foto: Pixabay
Cenejši klici bodo kmalu veljali tudi na Norveškem, v Islandiji in Liectensteinu. Foto: Pixabay

Dodatni stroški za klice iz tujih telefonskih omrežij znotraj EU-ja v domačo državo so bili odpravljeni že poleti 2017. Državljani so to pocenitev sprejeli z navdušenjem. Kot je decembra lani ugotovila Evropska komisija, se je po odpravi stroškov gostovanj število klicev z mobilnih telefonov povečalo za skoraj dvakrat. Uporaba prenosa podatkov pa se je povečala celo za petkrat.

Evropski poslanci so nova pravila na področju telekomunikacij potrdili novembra lani. S tem bo ohranjanje stikov med ljudmi v EU-ju še dostopnejše, so poudarili. Nova pravila za mednarodne klice odpravljajo velike razlike v cenah, ki so prej obstajale med državami članicami. V povprečju je bila standardna cena klica iz fiksnega ali mobilnega omrežja znotraj EU-ja trikrat višja od standardne cene notranjega klica, standardna cena za sporočilo SMS znotraj EU-ja pa več kot dvakrat višja kot znotraj domače države.

Cene veljajo le za osebno rabo, ne za poslovne uporabnike

Pričakovati je, da se bo število mednarodnih klicev v EU tudi tokrat povečalo. V nedavni raziskavi Eurobarometer so namreč štirje od desetih anketirancev navedli, da so v preteklem mesecu stopili v stik z osebo v drugi državi EU-ja. Nova pravila se bodo odslej uporabljala v vseh 28 državah EU-ja, kmalu pa tudi na Norveškem, Islandiji in v Liechtensteinu. Bodo pa nove najvišje cene veljale zgolj za osebno rabo, torej za zasebne stranke, ne pa tudi za poslovne uporabnike, opozarjajo v Bruslju.