Predsednik Evropskega parlamenta je dejal, da bi lahko nastala enomesečna zamuda pri imenovanju nove Evropske komisije. Foto: EPA
Predsednik Evropskega parlamenta je dejal, da bi lahko nastala enomesečna zamuda pri imenovanju nove Evropske komisije. Foto: EPA

"Parlament je vpet v transparenten mehanizem (preverjanja). Zdaj morajo Romunija, Madžarska in Francija predlagati tri nove kandidate, ki jih bomo nato preverili," je poudaril Sassoli. "Mislim, da morda ne bo več mogoče spoštovati datuma 1. november in da bomo prešli na 1. december," je dodal.

Evropski parlament je zavrnil kandidate Francije, Romunije in Madžarske. Že pred zaslišanji je zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnil Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Francozinjo Sylvie Goulard sta tudi po dodatnem zaslišanju zavrnila pristojna odbora.

V Evropski komisiji so v petek pojasnili, da novoizvoljena predsednica komisije Ursula von der Leyen čaka na nove komisarske kandidate teh treh držav. Dokler novih imen ni, tudi o ničemer drugem – o časovnem okviru, resorjih in tako naprej – ni mogoče govoriti.

Pripravljeni so na vse scenarije, tudi preložitev dela začetka nove komisije, pri čemer je časovni okvir pretežno v rokah Evropskega parlamenta. V Bruslju je sicer neuradno slišati ocene, da bi bilo ob konstruktivni drži Pariza, Bukarešte in Budimpešte še mogoče izvesti vse postopke za začetek dela nove komisije z novembrom.

Romunija in Madžarska predlagali kandidata

Romunija je sicer predlagala dva nova kandidata, evroposlanca Dana Nicaja in "rezervno" kandidatko Melanio Gabrielo Ciot. Madžarska je predlagala Oliverja Varhelyija, po pisanju Politica nespornega strokovnjaka glede evropskih zadev, vendar znanega po agresivnem načinu vodenja, zaradi česar bi lahko bilo njegovo imenovanje problematično.

Parlament naj bi celotno novo komisijo potrjeval 23. oktobra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.