Po svetu se vrstijo opozorila, da bo zaradi finančne krize treba zategniti pas za nekaj časa, a nihče ne ve, za koliko točno. Foto: EPA
Po svetu se vrstijo opozorila, da bo zaradi finančne krize treba zategniti pas za nekaj časa, a nihče ne ve, za koliko točno. Foto: EPA
Za borze po vsem svetu je prišel čas streznitve. Foto: EPA

Po odločitvi centralnih bank v ZDA, Evropi in Aziji, da v boju z vse bolj perečo finančno krizo znižajo ključne obrestne mere za pol odstotne točke, so azijske borze zadihale malce bolj sproščeno.

Potem ko je tokijski borzni indeks Nikkei v sredo doživel najhujši padec v več kot 20 letih, je četrtkovo trgovanje končal z 1,5 odstotka v plusu. Tri dni padanja honkonškega indeksa Hang Seng se je danes le končalo in indeks je trgovanje končal s 2,8-odstotnim zvišanjem. Azijskopacifiški indeks MSCI je po sredinem devetodstotnem padcu danes pridobil 2,1 odstotka. Južnokorejska borza je zabeležila 2,5 odstotka višjo vrednost.

Znižanje obrestne mere avstralske centralne banke kar za eno odstotno točko pa ni pomagalo sydneyjskemu indeksu S&P/ASX, ki je padel za 1,2 odstotka, kar gre pripisati predvsem slabemu nastopu bančnih in rudarskih podjetij.

Banke bodo še propadale
Kljub obsežni vladni finančni pomoči za 700 milijard dolarjev bo v ZDA še zmeraj propadlo nekaj bank, opozarja ameriški finančni sekretar. Po besedah Henryja Paulsona se finančna kriza ne bo končala hitro, minilo pa bo tudi še nekaj tednov, preden bo lahko ameriško finančno ministrstvo začelo odkupovati slabe terjatve v skladu s finančnim načrtom, ki so ga v ZDA sprejeli prejšnji teden.

Recesija že pred vrati
Da se nam še nekaj časa ne obeta nič dobrega, je opozoril tudi Mednarodni denarni sklad (IMF). Evropa se spoprijema z "izjemnimi finančnimi težavami", ki mnoge države potiskajo na rob recesije ali celo vanjo, kar se kaže pri napovedih gospodarske rasti. Letos naj bi se v evrskem območju znižala na 1,3 odstotka, drugo leto pa le na 0,2 odstotka. Po predvidevanjih IMF-a grozi svetovnemu gospodarstvu recesija in njenega konca skoraj zagotovo ni pričakovati do konca leta 2010.

G. V.