Foto: Reuters
Foto: Reuters

Cene energentov so se znižale, kar je pozitivno, čeprav so še vedno precej višje kot pred enim letom, na drugi strani pa so geopolitične razmere še vedno zaostrene.

Tehnična recesija je zelo verjetna, tako direktorica Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Maja Bednaš, za celotno leto pa še vedno pričakujejo okoli enoodstotno rast. V zadnjih dveh četrtletjih preteklega leta se je gospodarska dejavnost znatno ohlajala. Bo letos pod zmrziščem, bo recesija?

"Če govorimo o nekih napovedih za letošnje leto in o tehnični recesiji, ki je meritev dveh zaporednih četrtletij, je zelo verjetna," je za Prvi povedala Bednaš.

Celotno leto bo še vedno pozitivno, celo v Nemčiji, ki so ji za letos napovedovali recesijo, zdaj pa kaže, da se ji bo morda izognila. "V zadnjih napovedih nemškega inštituta se obeti izboljšujejo, tako da zelo šibka rast v evrskem območju letos, a za zdaj še pozitivna," je pojasnila Bednaš.

Cene energentov in geopolitika

Pa vendar, cene energentov so se znižale. Ali ni to zdaj odločilen dejavnik za izboljšanje obetov? Skupni evropski dogovor je prinesel rezultate. "Tudi zaradi dogovorov na EU-ravni vidimo, da se cene energentov umirjajo, negotovost je manjša, seveda je še prisotna, a je bistveno manjša," je še povedala.

Če je negotovosti zaradi cen energentov manj, pa tega ne moremo potrditi za geopolitične razmere. "Glede geopolitičnih napetosti smo težko optimistični, ni videti izboljšav, tako da s tem povezana negotovost zagotovo ostaja prisotna," je sklenila Bednaš.

Kaj lahko torej pričakujemo letos? Za zdaj rast okoli enega odstotka, novo pomladansko napoved pa bo Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) izdelal sredi marca, potem ko bo tudi statistični urad objavil osnovne podatke o bruto domačem proizvodu (BDP) za lani.