Več sredstev je država namenila za socialne transferje in naložbe, medtem ko so se izdatki za obresti in transferje brezposelnim znižali.

Odhodki so bili od primerljivega lanskega obdobja višji za 4,1 odstotka, prihodki pa za osem odstotkov, so danes sporočili z ministrstva za finance.

Za transferje posameznikom in gospodinjstvom je država v dveh mesecih izplačala 325 milijonov evrov, kar je 4,2 odstotka več kot lani. Iz proračuna je šlo več sredstev za transferje za zagotavljanje socialne varnosti, med drugim zaradi izvajanja zakona o osebni asistenci. Kot so spomnili na ministrstvu, so izplačali tudi izredno denarno socialno pomoč po avgustovskih poplavah.

Zaradi ohranjanja dinamike nižjega števila nezaposlenih se še naprej znižujejo transferji tej kategoriji posameznikov, znižali pa so se tudi družinski prejemki in starševska nadomestila, saj so januarja lani izplačali draginjski dodatek za otroke, letos pa tega izplačila ni bilo.

V sklade socialnega zavarovanja je državni proračun prispeval 264 milijonov evrov, kar je 24,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največji delež je odpadel na transfer v pokojninsko blagajno, ki je znašal 243 milijonov evrov oziroma 24,7 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju. Ta rast je posledica uskladitve pokojnin.

Za naložbe je državni proračun v obravnavanem obdobju namenil 148 milijonov evrov oziroma 48,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Država je vlagala v vojaško opremo, železniško infrastrukturo, program razvoja podeželja in raziskovalno opremo za znanstvenike.

Za subvencije so odšteli 94 milijonov evrov, kar je 27,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Padec po pojasnilih ministrstva zaznavajo predvsem zaradi nižjih neposrednih plačil v kmetijstvu in dejstva, da ne krijejo več plač zaradi izolacij, povezanih s covidom-19.

Skoraj ves znesek izplačanih subvencij sicer odpade na subvencije zasebnim podjetjem in zasebnikom, med drugim pa vključuje nadomestilo dobaviteljem električne energije zaradi blaženja energetske draginje.

Kot so še zapisali na ministrstvu, so za obresti zahvaljujoč uspešnemu upravljanju javnega dolga v prvih dveh mesecih odšteli 48 milijonov evrov, kar je 28,5 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lani.

Davčni prihodki, ki predstavljajo 89 odstotkov vseh proračunskih prihodkov, so v prvih dveh mesecih dosegli 1,9 milijarde evrov oziroma 12,1 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Največ davčnih prihodkov so zbrali z davkom na dodano vrednost, in sicer 891 milijonov evrov oziroma 13,4 odstotka več kot v prvih dveh mesecih lani.

Prilivi iz dohodnine so narasli za 20,4 odstotka na 359 milijonov evrov. Celotni prilivi iz dohodnine sicer ne ostanejo državnemu proračunu, ampak en del prejmejo občine (gre za 54-odstotni delež realizirane dohodnine predpreteklega leta). V prvih dveh mesecih so občine tako prejele 261 milijonov evrov dohodnine, kar je 16,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

S prihodki od trošarin se je v proračun steklo 256 milijonov evrov oziroma 3 odstotki več kot v enakem obdobju lani, kar je v večji meri posledica prilagajanja trošarin na energente in tobačne izdelke. Z davkom od dohodkov pravnih oseb pa zbrali 208 milijonov evrov oziroma 8,6 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.