"Prav je, da del sredstev, ki smo jih ustvarili z odličnim poslovanjem, vrnemo okolju, s katerim sobivamo," je dejal generalni direktor HSE-ja Tomaž Štokelj.

Skupina HSE je letos kljub turbulentnemu poslovnemu okolju in nekaterim nepredvidenim okoliščinam na vseh ključnih segmentih poslovala uspešno in s tem lastniku vrnila že večji del naknadnega vplačila kapitala, ki jim je omogočil premostiti likvidnostne težave kot posledice cenovnih nihanj na evropskih trgih, so v sporočilu za javnost zapisali v HSE-ju.

Kot so pojasnili, so dobro izkoristili ugodne razmere na evropskih energetskih trgih za prodajo lastne proizvodnje in trgovanje ter dobre naravne pogoje, hkrati pa so uspešno obvladovali proizvodnjo v Premogovniku Velenje.

"Tako smo lahko v letu 2023 velik del sredstev namenili dobrodelnosti, še posebej popoplavni obnovi Slovenije," so poudarili. Med drugim so civilnim zaščitam na poplavljenih območjih v severovzhodni Sloveniji, kjer delujejo njihovi proizvodni objekti, in širše donirali dobrih 150.000 evrov za nakup opreme, potrebne za sanacijo škode.

Prizadetim območjem so darovali tudi gradbeni material in zaščitno opremo v skupni vrednosti skoraj 70.000 evrov ter prizadetim odjemalcem dostavili 14.700 litrov ustekleničene pitne vode, so nanizali. Žrtvam poplav so donirali 100.000 evrov, sodelavci skupine HSE pa so se v velikem številu angažirali tudi kot prostovoljci na poplavljenih območjih.

Družba HSE Invest je z občino Medvode podpisala donacijsko pogodbo za projektiranje mostu, ki ga je v avgustovskih ujmah odnesla voda, v vrednosti 48.000 evrov. Dobavitelja ECE in Energija plus, družbi skupine HSE, pa sta 2200 kupcem, ki so utrpeli škodo v poplavah, zagotovili ceno električne energije po en evro na megavatno uro, kar pomeni pomoč v višini 660.000 evrov, so še zapisali.