Kot je danes na spletni strani objavil inšpektorat, so izpolnjevanje obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti preverjali pri gospodarskih subjektih, ki dajejo v Sloveniji na trg električno in elektronsko opremo, embalažo (embalirano blago ali servisno embalažo), baterije in akumulatorje ter plastične proizvode za enkratno uporabo.

Če so zavezanci dolžni izpolnjevati obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti, morajo biti vpisani v evidenco proizvajalcev. So se pa v okviru navedene akcije identificirali proizvajalci, ki niso bili vpisani v evidenco proizvajalcev, kar pomeni, da imajo koristi od dejanj in prizadevanj drugih proizvajalcev brez plačila predpisanih stroškov za ravnanje z odpadki oziroma delitve teh stroškov, so pojasnili.

Proizvajalčeva razširjena odgovornost velja za osem skupin proizvodov. V akciji so preverjali izpolnjevanje pogojev vpisa v evidenco proizvajalcev pri štirih skupinah. Na področju ravnanja z embalažo in odpadno embalažo so opravili 151 inšpekcijskih nadzorov, s plastičnimi proizvodi za enkratno uporabo 29 inšpekcijskih nadzorov, z baterijami in akumulatorji, ki vsebujejo nevarne snovi, 30 nadzorov ter na področju odpadne električne in elektronske opreme 44 nadzorov.

V akciji so izpolnjevanje obveznosti preverjali pri 159 zavezancih, pri katerih je bilo pri rednem pregledu ugotovljeno, da so hkrati tudi zavezanci za izpolnjevanje obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti.

V primeru ugotovljenih kršitev so inšpektorji odredili inšpekcijske ukrepe. Izdali so devet inšpekcijskih odločb, zaradi neizvršitve odločbe v roku pa tudi dva sklepa o dovoljenju izvršbe. Izrekli so tudi 20 opozoril.

Na področju ravnanja z embalažo in odpadno embalažo so izdali štiri odločbe, pri čemer se ena izpolnitev odločbe nadaljuje v izvršilnem postopku, in 20 opozoril. Šest odločb so izdali zavezancem, ki so dolžni izpolnjevati obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti na področju ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo. Enemu so izdali sklep o dovoljenju izvršbe, enemu pa so izrekli opozorilo.

Ena ureditvena odločba in tri opozorila so bila izdana zavezancu proizvajalčeve razširjene odgovornosti na področju ravnanja z baterijami in akumulatorji, ki vsebujejo nevarne snovi. Na področju ravnanja s plastičnimi proizvodi za enkratno uporabo so bila zavezancem izdana tri opozorila na zapisnik. Inšpekcijski nadzor pri posameznem zavezancu je lahko vključeval preglede z več področij hkrati, ki so bila predmet akcij, so še navedli na inšpektoratu.