Delavke so v Manicomu zaposlene in plačane za štiri, šest ali največ osem ur, delajo pa tudi do 16 ur dnevno. Foto: BoBo
Delavke so v Manicomu zaposlene in plačane za štiri, šest ali največ osem ur, delajo pa tudi do 16 ur dnevno. Foto: BoBo
Grozljivo izkoriščanje čistilk v Sloveniji

Goran Lukić iz Svetovalnice za migrante je na to opozoril na današnji novinarski konferenci, ob tem pa spomnil na dobro prakso, ki se je izkazala pri gozdarjih na Postojnskem, kjer so po odkritju izkoriščanja agencijskih delavcev te zaposlili neposredno pri podjetju.

Meni, da bi lahko državne institucije, ki so čiščenje svojih prostorov prepustile trgu, kjer si mnogi ob tem manejo roke in izkoriščajo delavke, ponovno same zaposlile čistilke in jim tako vrnile socialno varnost.

Manicomu državni milijoni, podjetje pa z davčnim dolgom
Lukić in zagovornik v svetovalnici Goran Zrnić sta se na novinarski konferenci osredotočila na članek v zadnji številki tednika Mladina, kjer so razkrili izkoriščanje čistilk v čistilnem servisu Manicom.

Delavke so v tem podjetju zaposlene in plačane za štiri, šest ali največ osem ur, delajo pa tudi do 16 ur dnevno, je poudaril Zrnić. Med drugim Manicom čisti prostore več državnih in drugih institucij - poslujejo z Mestno občino Ljubljana in Kranj, ministrstvom za notranje zadeve in drugimi.

V svetovalnici so prepričani, da je matematika takih agencij preprosta - najboljši plačnik so državne institucije.

Kot je razvidno iz Supervizorja, so v zadnjih 13 letih Manicomu za čiščenje plačali 20 milijonov evrov, to isto podjetje pa je Fursu dolžno 621.000 evrov. Zrnić meni, da se prav v tem znesku "skrivajo prispevki, vrtci, pokojnine".

Delala na črno, dostop pa imela v ministrovo pisarno
Lukić je dodal, da se ob tem razkrivajo še številne druge, zelo podobne zgodbe. "Ne samo čistilni servisi, tu so še sektor varovanja in različne druge kvaziagencije," je poudaril in dodal, naj se država opere te sramote in naj to področje uredi čim prej.

V enem od pomembnejših ministrstev je po besedah Zrnića čistilka kar dve leti delala na črno. Med drugim je čistila tudi ministrovo pisarno, kar pomeni, da je imela popoln dostop do nje, nihče pa ni imel nadzora nad tem, kdo prihaja v prostore ministrstva.

Na novinarski konferenci je bila tudi ena izmed nekdanjih delavk v enem od čistilnih servisov, ki je podizvajalec Manicoma. Povedala je, da jo je nekdanji delodajalec pripeljal iz Bosne in Hercegovine in jo zaposlil za osemurni delavnik za eno leto. Čistila pa je vsak dan, vključno z vsemi konci tedna, za 400 evrov mesečnega plačila. Ko je po treh mesecih dela zbolela, jo je odpustil.

Grozljivo izkoriščanje čistilk v Sloveniji