Oceno rezultatov upravljanja portfelja za letos in napoved za prihodnje leto bo SDH javnosti predstavil po pridobitvi soglasja vlade.

Nadzorni svet je na današnji redni seji obravnaval tudi poročilo o poslovanju Slovenskega državnega holdinga (SDH) v prvih devetih mesecih leta.

V prvem letošnjem polletju je imel SDH 26 milijonov evrov čistega dobička, ki se je letos povečal zaradi precej višjega upravičevanja do dividend. Dobičkonosnost lastniškega kapitala portfelja je bila 6,4-odstotna, v enakem obdobju lani pa štiriodstotna. Lani je ustvaril 26 milijonov evrov čistega dobička, potem ko je imel leto prej 16,6-milijonsko izgubo.

Letni načrt upravljanja naložb za 2022 sicer predvideva tudi potrebna sredstva za realizacijo ciljev države na področju prestrukturiranja turističnih družb. Rezervacija teh sredstev, kot poudarjajo v SDH-ju, sicer v ničemer ne narekuje prihodnje najbolj optimalne upravljavske odločitve v povezavi s Savo. Ta namreč še ni sprejeta, so navedli v SDH-ju in tako zavrnili poročanje nekaterih medijev, da je že bil sklenjen dogovor, po katerem bi država od sklada York odkupila dobrih 43 odstotkov delnic Save.

V SDH-ju so ob tem spomnili na septembrsko odločitev nadzornikov SDH-ja, ki so podaljšali rok za poplačilo Savinega dolga do konca junija 2022, saj da želijo preučiti dodatna tveganja in tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev v povezavi s Savo in morebitnim oblikovanjem Slovenskega turističnega holdinga. Rok za poplačilo dolga naj bi, kot je takrat poročal časopis Delo, podaljšala tudi preostala dva upnika, Kapitalska družba in York.

Sklad York ima v Savi 43-odstotni lastniški delež, SDH in Kad pa skupaj preostali delež. York, SDH in Kad so tudi upniki družbe, do katerih ima Sava še za okoli 51 milijonov dolga.