Rusko plovilo za polaganje cevi plinovoda v nemškem pristanišču Mukran. ZDA so v preteklosti že uvedle sankcije proti plovilom in njihovim upravljavcem. Foto: Reuters
Rusko plovilo za polaganje cevi plinovoda v nemškem pristanišču Mukran. ZDA so v preteklosti že uvedle sankcije proti plovilom in njihovim upravljavcem. Foto: Reuters

Spodnji dom ameriškega kongresa je v torek potrdil 740,5 milijarde dolarjev vreden obrambni akcijski načrt za prihodnje javnofinančno leto, ki se bo začelo 1. oktobra. Pot do potrditve načrta je sicer še dolga, saj je proces sprejemanja precej zapleten, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Sorodna novica Nemčija in Rusija potrdili, da bo Severni tok 2 končan kljub sankcijam ZDA

V obrambnem akcijskem načrtu so predvidene tudi dodatne sankcije na ruska projekta Severni tok 2 in Turški tok. V preteklosti je Washington v povezavi s Severnim tokom 2 že vzpostavil sankcije proti plovilom, ki so vpletena v polaganje cevi za oba projekta, pa tudi proti vsem upraviteljem teh plovil.

Nemška obrambna ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je napovedane ameriške sankcije označila za neskladne z mednarodnim pravom, poroča Deutsche Welle. Podprla pa je pozive za pogajanja glede projekta Severni tok 2, ki bo ruski zemeljski plin skozi Baltsko morje pripeljal v Nemčijo.

Nemško gospodarstvo napoveduje povračilne ukrepe
Nemška gospodarska zbornica OAOEV, ki pokriva poslovanje podjetij v 29 državah osrednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope, južnega Kavkaza in osrednje Azije, je po napovedi ameriških sankcij v primeru njihove uvedbe pozvala k povračilnim ukrepom.

Direktor zbornice Michael Harms je v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke Mediengruppe dejal, da so do zdaj nasprotovali ostrim povračilnim ukrepom, a so mnenje spremenili. Skladno s tem že pripravljajo praktične predloge, med katerimi naj bi bili tako diplomatski odgovori in finančna kompenzacija za lokalna podjetja kot zaščitni povračilni ukrepi.

Trump podjetjem zagrozil s sankcijami

Plinovod Severni tok 2 je zgrajen v 93 odstotkih. Foto: EPA
Plinovod Severni tok 2 je zgrajen v 93 odstotkih. Foto: EPA

ZDA in več vzhodnoevropskih držav so kritične do Severnega toka 2, saj trdijo, da bo povečal odvisnost EU-ja od ruske energije. Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden podjetja, ki sodelujejo v projektu, posvaril, da jih čakajo ameriške kazni, če ne ustavijo del.

Unija na drugi strani ZDA opozarja, naj ne uvedejo sankcij in z zaveznicami predebatirajo zadevo.

"Izražen je bil pomislek, da bo Nemčija preveč odvisna od ruskega plina, vendar smo ta pomislek odpravili. Gre pa tudi za pomisleke in legitimne interese Ukrajine in Poljske, ki morajo biti izpogajani v pogodbe," je dejala nemška obrambna ministrica in dodala, da pogovori potekajo tako na ravni EU-ja kot tudi Nata.

Pompeo na Danskem tudi o Severnem toku 2
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je medtem odpotoval na Dansko, kjer se bo srečal s premierko Mette Frederiksen in zunanjim ministrom Jeppejem Kofodom. Med temami pogovorov je tudi Severni tok 2. Oktobra lani je Danska dala dovoljenje, da plinovod Severni tok 2 položijo tudi na delu njenega ozemlja.

Rusija: Projekt ostaja ne glede na sankcije
Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je medtem zatrdil, da Evropa potrebuje ruske energetske vire. Da sta plinovoda ekonomsko upravičena, po njegovih besedah dokazuje tudi povpraševanje različnih držav po ruskem plinu na dolgi rok.

Projekta Severni tok 2 in Turški tok ne glede na morebitne nove ameriške sankcije ostajata ekonomsko zdrava, je zatrdil za Tass.

Ruski plin v Evropo po dveh trasah

Plinovod Turški tok bo imel medtem dva kraka, prek katerih naj bi letno steklo 31,5 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina. V prvi fazi je osredotočen predvsem na Turčijo, v drugi pa bo pokrival tudi potrebe južne in jugovzhodne Evrope. Rusijo naj bi povezal z Grčijo in Srbijo.

Trasa plinovoda Severni tok 2 bo potekala pod Baltskim morjem od ruske do nemške obale. Plin – letno naj bi se ga v Nemčijo iz Rusije po dveh ceveh steklo 55 milijard kubičnih metrov – naj bi po plinovodu po prvotnih načrtih stekel do konca lanskega leta.

Časovnica se je zamaknila tudi zaradi ameriških sankcij, zaradi katerih je od projekta odstopilo švicarsko podjetje Allseas. Trenutno je plinovod zgrajen v 93 odstotkih.