Foto:
Foto:

"Nemško gospodarstvo je leta 2011 ostalo v zdravi formi," je objavo letne gospodarske rasti pospremil nemški statistični urad Destatis. Rast BDP-ja je največjemu evropskemu gospodarstvu omogočila občutno znižanje javnofinančnega primanjkljaja.

V letu 2010 je bila nemška gospodarska rast 3,7 odstotka.

Po besedah predstavnikov statističnega urada je gospodarsko rast pospeševalo zlasti domače povpraševanje. Zasebna potrošnja se je lani v Nemčiji povečala za 1,5 odstotka, kar je največ v zadnjih petih letih. Poleg tega se lahko Nemčija v letu 2011 pohvali tudi z velikim obsegom investicij in samo investicije v opremo so se okrepile za 8,3 odstotka.

K rasti nemškega BDP-ja je prispevala še zunanja trgovina in k skupnemu BDP-ju doprinesla 0,8 odstotne točke. Nemški izvoz se je lani povečal za 8,2 odstotka, uvoz pa za 7,2 odstotka.

Pri Destatisu so pojasnili, da je bila rast BDP-ja zlasti močna v prvi polovici leta, v zadnjem četrtletju pa se je nemško gospodarstvo skrčilo na 0,25 odstotka, kar kaže na to, da tudi Nemčija ni imuna na evropsko dolžniško krizo.

V lanskem letu se je gospodarska rast v Nemčiji znižala v primerjavi z letom pred tem, a trije odstotki so še vedno veliko v času hude gospodarske krize in več kot druge evropske države.

Po podatkih OECD-ja je bila lani gospodarska rast v Veliki Britaniji 0,9 odstotka, v Franciji 1,6 odstotka in 0,7 odstotka v Španiji ter Italiji.