Britanski in slovenski premier se srečujeta na vrhih EU-ja v Bruslju, tokrat pa sta govorila na štiri oči. Foto: EPA
Britanski in slovenski premier se srečujeta na vrhih EU-ja v Bruslju, tokrat pa sta govorila na štiri oči. Foto: EPA

Pogovori so potekali predvsem o možnostih krepitve sodelovanja med Slovenijo in Veliko Britanijo, govorili pa so tudi o širitvi EU na Zahodni Balkan in o aktualni krizi v Libiji.

Pahor je danes v Londonu skupaj s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj Thomasom Mirowom odprl tudi britansko-slovenski investicijski forum 2011, potek foruma pa je zanimal tudi britanskega premierja. Kot so sporočili iz Pahorjevega kabineta, je Cameron izrazil željo po okrepitvi že zdaj dobrega sodelovanja med državama.

Premiera sta izmenjala poglede na trenutne razmere v sev

erni Afriki, posebno v Libiji, ter razmere na Bližnjem vzhodu. Na koncu je premier Pahor izpostavil še pomembnost nadaljevanja širitve EU na Zahodni Balkan.

Kakšni ukrepi?
S podpredsednikom britanske vlade Cleggom se je Pahor pogovarjal tudi o soočanju obeh držav z gospodarsko krizo ter o ukrepih, ki sta jih oz. jih še bosta sprejeli državi. Pahor je Cleggu pri tem podrobno predstavil slovenske strukturne reforme ter izhodno strategijo. Poudaril je tudi pomen pokojninske reforme za Slovenijo, ki mora sicer pred uveljavitvijo prestati še referendum, so še pojasnili iz Pahorjevega kabineta.

Tudi s Cleggom sta govorila o aktualnih razmerah na Zahodnem Balkanu ter o širitvi EU na to regijo. Govorila pa sta tudi o trenutnih razmerah v EU in v območju evra ter njihovem vplivu na vse evropske trge. Dotaknila pa sta se tudi aktualnih razmer v Afganistanu in Libiji.