Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vrednosti kazalnikov konkurenčnosti so se v zadnjem četrtletju 2023 po daljšem obdobju negativnih gibanj nekoliko izboljšale, še vedno pa Umar opaža neugoden cenovnokonkurenčni položaj slovenskih izvoznikov. Blagovna menjava se je po dveh mesecih rasti novembra znova zmanjšala, v 11 mesecih je bil realni izvoz medletno nižji za 7,1 odstotka, realni uvoz pa za 7,5 odstotka.

Slovenski izvozni tržni delež na trgu EU-ja se je v tretjem četrtletju medletno nadalje okrepil, a je bil še vedno pod ravnjo pred začetkom energetske krize.

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se od septembra krepi v vseh skupinah panog po tehnološki zahtevnosti, a je bila v 11 mesecih leta 2023 še vedno medletno nižja za 3,2 odstotka. Ob tem je učinek visokih cen energentov, ki je imel največji vpliv na energetsko intenzivne panoge, začel nekoliko popuščati.

Gradbena aktivnost je bila med januarjem in novembrom lani za petino višja kot v enakem obdobju leto prej, še ugotavlja Umar. Realni prihodek večine trgovskih panog se je oktobra po večmesečnem zmanjševanju povečal, storitvena menjava pa se je nekoliko zmanjšala, vendar je ostala blizu doseženih najvišjih ravni. V desetih mesecih leta 2023 je k medletni rasti prispevalo predvsem opazno okrevanje menjave s turizmom povezanih storitev.

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je decembra na mesečni ravni v nadaljevanju izboljšalo, a ostalo nižje kot pred letom.

Padec števila brezposelnih

Medletna rast števila delovno aktivnih in upad števila brezposelnih sta se konec lanskega leta upočasnila. Pri tem se od septembra zmanjšuje število delovno aktivnih v predelovalnih dejavnostih. Od januarja do oktobra se je povprečna bruto plača realno povečala za slaba dva odstotka, v zasebnem sektorju je bila rast najvišja v dejavnostih z največjim pomanjkanjem delovne sile.

Medletna inflacija je ob koncu lanskega leta upadla na 4,2 odstotka in se v primerjavi z decembrom 2022 več kot prepolovila. V primerjavi z začetkom leta so k temu največ prispevale nižje rasti cen hrane in nižje cene energentov, slednje tudi zaradi vladnih ukrepov v novembru in decembru. Umirila se je tudi medletna rast cen storitev, zlasti decembra, še vedno pa ostaja visoka.

Okrevanje porabe gospodinjstev

V zadnjem četrtletju je okrevala poraba gospodinjstev. Oktobra je medletno višja predvsem poraba za turistične storitve v tujini, oktobra in novembra pa tudi prodaja osebnih avtomobilov fizičnim osebam. Hkrati se je medletni upad trošenja gospodinjstev za neživila in živila, pijače ter tobačne izdelke iz prejšnjih četrtletij močno zmanjšal.