Letos so podjetniški sklad zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 prilagodili. Foto: Pixabay
Letos so podjetniški sklad zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 prilagodili. Foto: Pixabay

Slovenski podjetniški sklad bo predvidoma 31. julija v Uradnem listu objavil razpis za linijo neposrednih posojil za od 5000 do 50.000 evrov, septembra pa še razpis za linijo mikroposojil za od 5000 do 25.000 evrov. Medtem pa bo zaradi dodane nove posojilno-jamstvene linije, imenovane C.19, in zato, da bodo podjetja pri zadnjem odpiranju, ki je predvideno 5. septembra, lahko uporabila preostanek razpoložljivih sredstev iz razpisa za jamstva sklada za bančna posojila s subvencijo obrestne mere, zaprl mikrojamstva v liniji A1, A2 in A3 ter celotno posojilno-jamstveno linijo C.19.

"Odločitev za ukinitev mikrojamstev za obratna sredstva v okviru linije A1, A2 in A3 ter celotne posojilno-jamstvene linije C.19 je nastala na podlagi presoje, da večina podjetij, ki bi se prijavila na sedmo odpiranje razpisa P1 plus 2020, predvideno 5. septembra, zaradi predčasne porabe večine razpisanih sredstev ne bi bila uspešna," so pojasnili. Podjetja se na ta rok lahko prijavijo z upravičenimi stroški za razvojna jamstva, kamor spadajo stroški materialnih in nematerialnih naložb ter obratna sredstva, le v kombinaciji z materialnimi in oz. ali nematerialnimi naložbami.

Sklad je razpis P1 plus 2020 za jamstva za bančna posojila s subvencijo obrestne mere objavil 20. marca. Namen je bil, da lahko mikro-, mala in srednje velika podjetja najamejo bančno posojio pod ugodnimi pogoji z znižano obrestno mero za naložbe in obratna sredstva, sklad pa pri najemu posojila vstopi kot porok, ki podjetju zagotovi 60- ali 80-odstotno zavarovanje.

Letos so ga zaradi potrebe po blažitvi posledic epidemije covida-19 prilagodili na način, da se je k že obstoječim posojilno-jamstvenim linijam dodala nova linija C.19, v okviru katere so lahko podjetja krila nastalo škodo zaradi posledic epidemije, saj je bilo bančno posojilo lahko namenjeno tudi izključno financiranju obratnih sredstev za tekoče poslovanje, vključno s kritjem plač zaposlenih.