Trenutno je mogoč nakup sončnih panelov sončne elektrarne, ki stoji v vasi Višnje pri Ajdovščini. Sestavlja jo 2112 sončnih panelov in ima moč 517 vršnih kilovatov. Foto: Reuters
Trenutno je mogoč nakup sončnih panelov sončne elektrarne, ki stoji v vasi Višnje pri Ajdovščini. Sestavlja jo 2112 sončnih panelov in ima moč 517 vršnih kilovatov. Foto: Reuters

Z odprtjem prve energetske tržnice, na kateri so žetonizirani delujoči sončni paneli, je ljubljansko podjetje SunContract postalo prvo energetsko podjetje na svetu, ki je na blockchainu povezalo nezamenljive žetone (NFT, ang. non-fungible tokens) s sončnimi paneli. Svetovno energetsko tržnico v Bukarešti so 3. marca odprli skupaj z generalno direktorico svetovnega združenja Global Solar Council Sonio Dunlop.

Kot je povedal soustanovitelj in direktor razvoja v SunContractu Gregor Novak, je prva serija ponujenih NFT-jev pošla v enem dnevu, druga pa v nekaj dneh, trenutno je na voljo še del tretje serije. "Zanimanje zanje je izjemno tako po svetu kot pri nas, kar kaže, da smo na pravi poti. Naša inovacija je velik korak k demokratizaciji, decentralizaciji in digitalizaciji obnovljive energije, ki je tako z le nekaj kliki od kjer koli na svetu dostopna vsakomur," meni Novak.

Po nakupu lahko posameznik prosto trguje z energijo, ki jo proizvede panel

Posameznik lahko izbere enega ali več solarnih panelov, pri čemer nima skrbi s stroški vzdrževanja ali zavarovanja, saj je to del storitve. "Naša vizija je, da bi bil lahko vsakdo samooskrben z lastno elektrarno, ki jo lahko uporablja kjer koli in jo upravlja prek svojega pametnega telefona," je dejal Novak. Prva žetonizirana sončna elektrarna na svetu stoji v vasi Višnje pri Ajdovščini v Sloveniji, sestavlja jo 2112 sončnih panelov in ima moč 517 vršnih kilovatov. Vsak NFT predstavlja posamezen solarni panel.

Predstavniki podjetja SunContract so svoje inovativne energetske storitve predstavili na novinarski konferenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predstavniki podjetja SunContract so svoje inovativne energetske storitve predstavili na novinarski konferenci. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Lastništvo NFT-ja je mogoče pridobiti z registracijo in nato nakupom na SunContractovi energetski tržnici. Lastnik posameznega žetona lahko z njim poljubno trguje prek obstoječe tržnice SunContract P2P ali prejema prilive v svojo denarnico na podlagi energije, ki jo proizvede z njegovim žetonom povezani panel. Slovenski odjemalci električne energije lahko proizvedeno energijo prek energetske tržnice tudi neposredno uporabljajo za potrebe samooskrbnosti.

V gradnji je več novih sončnih elektrarn in tudi agrovoltaična elektrarna, ki bodo obsegale več kot 15.000 solarnih panelov in bodo žetonizirane, nekatere že letos poleti, druge pa predvidoma na začetku prihodnjega leta, pravijo v družbi. Vsak NFT predstavlja unikatna stripovska slika, katere idejni nosilec je umetnik Simon Sanda.

Možnost energetske samooskrbe širše družine

SunContract na trg prihaja tudi z novo storitvijo in produktom, ki sta namenjena predvsem slovenskim odjemalcem električne energije. Prva je samooskrbna storitev po novi uredbi, imenovana Družinski paket s prenosom viškov, ki prinaša možnost energetske samooskrbe širše družine s sončno energijo in prenos viškov. Z energijo lastne sončne elektrarne so z vključitvijo v družinski paket lahko samooskrbni ne le lastnik sončne elektrarne, ampak tudi njegovi družinski člani.

Storitev omogoča namreč prenos viškov proizvedene energije na druge družinske člane že naslednji dan po njihovem nastanku, s čimer lahko posameznik pokriva stroške porabe energije v času, ko njegova sončna elektrarna energije ne proizvaja. Preneseni viški v obliki bonusa ne zapadejo.

SunContract ponuja tudi lastne napredne hibridne razsmernike in pametne baterije. "Omogočamo avtomatizirano upravljanje baterijskega hranilnika, s čimer so naše stranke maksimalno samooskrbne, njihova poraba in viški pa optimizirani. Zaradi tega je nižji tudi strošek dogovorjene obračunske moči, ki ga določa novi omrežninski akt," je dejal direktor podjetja Sonce, v katerega skupini je SunContract, Roman Gregorn.