Foto: BoBo
Foto: BoBo

Srbska AIK banka je na podlagi ponedeljkovega sklepa kranjskega okrožnega sodišča prevzela celotno lastništvo Gorenjske banke. Na podlagi sklepa skupščine lastnikov banke konec aprila so se vse delnice, ki še niso bile v lasti večinskega lastnika, prenesle na AIK banko.

Skupščina Gorenjske banke je takrat potrdila izključitev manjšinskih delničarjev iz lastniške strukture. Lastnikom skupaj 6166 delnic je AIK banka plačala 298 evrov odpravnine za delnico. Toliko je AIK za delnico Gorenjske banke ponujala tudi v prevzemni ponudbi.

AIK banka v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića je pri nakupu Gorenjske banke vztrajala precej časa. Začela ga je predlani, imela nekaj težav s pridobivanjem dovoljenj, nato pa na začetku lanskega leta po neuspeli izvedbi prevzema banke ni smela objaviti nove ponudbe in je morala eno leto počakati.

AIK banka ima skupaj z Gorenjsko banko načrte za rast tako v Sloveniji kot v regiji. Gorenjska banka želi okrepiti predvsem navzočnost na področju poslovanja s prebivalstvom tudi zunaj gorenjske regije in načrtuje odprtje enot v vseh večjih slovenskih mestih, sta spomladi na novinarski konferenci v Ljubljani povedala izvršna direktorica AIK banke in predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić ter predsednik uprave Gorenjske banke Mario Henjak.