Med dosežki preteklega mandata je Počivalšek omenil državno podporo pri oblikovanju 84 novih inovativnih in integralnih turističnih produktov. Foto: BoBo
Med dosežki preteklega mandata je Počivalšek omenil državno podporo pri oblikovanju 84 novih inovativnih in integralnih turističnih produktov. Foto: BoBo

Lansko leto je bilo rekordno za slovenski turizem, rast pa si obetajo tudi letos, čeprav bo zmernejša. V novem mandatu želi Počivalšek nadaljevati podporo različnim delom turizma. Med prioritetami je navedel prestrukturiranje turističnih podjetij v državni lasti.

"To je področje, okoli katerega so se lomila in se bodo še lomila kopja. Nisem prepričan, da nam bo uspelo to prelomiti, ker so sile, ki tega ne želijo, zelo močne. A bomo naredili vse, da bomo ta hotelski del, ki predstavlja 40 odstotkov podjetij in 70 odstotkov vseh hotelskih sob v Sloveniji, prestrukturirali tako, da bo uspešnejši in bo podpiral zgodbo petzvezdičnih doživetij," je dejal.

Počivalšek je obljubil tudi celovito prenovo in posodobitev zakona o gostinstvu. "Nisem zadovoljen z doseženim v prejšnjem mandatu. Smo nadregulirana država. Z zakonom o gostinstvu bomo panogo liberalizirali do te mere, da bomo lahko prepustili odgovornemu turističnemu gospodarstvu, da bo vodilo zadeve," je napovedal.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak pa je povedala, da se v prvih osmih mesecih letošnjega leta v slovenskem turizmu kaže devetodstotna rast prihodov in 15-odstotna rast prenočitev, pri tujcih imamo 14 odstotkov več prihodov in 20 odstotkov več prenočitev. "Dobra novica je, da se letos podaljšuje doba bivanja," je dodala.