Lastnik bo trgovine, v katerih bo potekala stavka, zaprl. Po zagotovilih vodstva bodo sicer odprte vse franšizne trgovine Tuš. Foto: BoBo
Lastnik bo trgovine, v katerih bo potekala stavka, zaprl. Po zagotovilih vodstva bodo sicer odprte vse franšizne trgovine Tuš. Foto: BoBo

"Dogovor je vedno možen, če bomo dobili dobro ponudbo, bomo prekinili stavko," je v Odmevih povedal generalni sekretar sindikata delavcev v trgovini Ladislav Rožič.

Generalni sekretar sindikata delavcev v trgovini Ladislav Rožič. Foto: Posnetek zaslona
Generalni sekretar sindikata delavcev v trgovini Ladislav Rožič. Foto: Posnetek zaslona

Na vprašanje voditeljice Tanje Starič, zakaj stavkajo ravno na zadnjo soboto leta - na dan, ko bodo trgovine polne in bo izguba trgovin velika - je dejal, da se stavka vedno organizira takrat, ko se najbolj očitno pokaže vrednost delavcev. "Dejstvo je, da brez delavcev ne morejo delati," je poudaril.

"Razočarani smo nad Mirkom Tušem, ki je podjetje uničil, na plečih nizko plačanih delavcev poskušajo podjetje sanirati, zato smo razočarani," je bil konkreten Rožič, ki je dodal še, da je poklic prodajalca, dokler je ta pod minimalno plačo, razvrednoten.

"Po trgovinah so dobički, visoke marže. V ogromno trgovinah imajo delavci višje plače recimo v Sparu, Lidlu, Hoferju, Jagru. Ljudem je nerazumljivo, zakaj imajo v nekaterih trgovinah, kjer se dela še bolj, nižje plače. To je logika kapitala, ki zaradi preteklih zgrešenih naložb na račun nizkih plač sanira podjetja," je sklenil misel.

Tuš pred največjo stavko v zgodovini slovenskih trgovin

Janjić: Uprava nam ni prišla naproti

Kot je na novinarski konferenci ponovila predsednica sindikata Tuš Mirjana Janjić, jim tudi na zadnjih pogajanjih glede višjih plač uprava ni prišla naproti.

V vodstvu Tuša so sicer zatrdili, da so na četrtkovih pogajanjih s sindikatom ponudili 8,5-odstotno zvišanje osnovne plače za delovno mesto prodajalec. Takšno zvišanje je po njihovih navedbah dvakrat večje od napovedane letne inflacije in večje kot povišanja, ki so bila napovedana za delavce v drugih panogah.

"Najnižja osnovna plača prodajalca bi bila tako 1150 evrov, kar je devet odstotkov več, kot je določeno v panožni kolektivni pogodbi. Dodatno je bil ponujen mesečni dodatek v višini 50 evrov za zaposlene na delovnih mestih vodje oddelka in vodje izmene. Glede ostalih zahtev sindikata in uskladitve dviga najnižjih osnovnih plač po ostalih tarifnih razredih bi se dogovorili v okviru pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe na podjetniški ravni v prvi polovici prihodnjega leta," so zapisali v vodstvu.

V Tušu se pripravljajo na sobotno stavko

V primeru ustrezne ponudbe vodstva bo sindikat stavko preklical

Sindikat medtem vztraja pri zahtevanih 1203,36 evra. Predsednica sindikata Janjić je spomnila, da so prvotno zahtevali 1450 evrov bruto osnovne plače, tako da so svoje zahteve od takrat že omilili. Ocenila je, da zaposleni v Tušu živijo v revščini in bi, če bi sprejeli zadnji predlog uprave, še naprej ostali revni.

Dejala je, da se je stavki pridružila tudi večina poslovodij Tuševih trgovin. "Vse leto delamo nadure, obolevamo, komaj se preživljamo, zdaj pa gremo do konca," pravi Janjić. Ob tem je napovedala, da bodo po novem letu stopnjevali sindikalne dejavnosti. Če bodo danes prejeli novo ponudbo uprave Tuša glede plač, jo bodo preučili. V primeru, da bi sprejeli novo ponudbo, bodo stavko preklicali, je napovedala prva sindikalistka.

Stavka v več kot polovici trgovin, pridružilo naj bi se ji več kot 1000 zaposlenih

Predsednik krovnega Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič je medtem pojasnil, da so pred šestimi meseci vodstvu Tuša poslali predlog nove podjetniške kolektivne pogodbe, a se vodstvo družbe nanj ni odzvalo. Uprava Tuša nima posluha za višje plače, čeprav bi bilo treba v ta namen letno zagotoviti le 310.000 evrov, je dejal Rožič.

Stavka bo v soboto potekala od 6. ure do 21. ure, zaposleni pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Stavka bo v soboto potekala od 6. ure do 21. ure, zaposleni pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Poudaril je, da jim je uprava Tuša posredovala predlog, po katerem bi šele v prihodnjih od treh do štirih letih izenačili osnovno plačo z minimalno. Rožiča ob tem skrbi, da delavci dejansko niti ne vedo, kaj bo z njimi, ko jih bo kmalu prevzel Mercator.

Sindikalistka Tina Podbevšek je pojasnila, da ima Tuš po celotni državi 150 trgovin, stavkali pa bodo v približno 80. Stavka, ki bo potekala od 6. ure do 21. ure, ne bo plačana, zaposleni pa bodo stavkali na svojih delovnih mestih. Oblikovali bodo tudi stavkovne straže, lastnik pa bo trgovine, v katerih bo potekala stavka, zaprl, saj da se boji odtujitve blaga. Skupno naj bi stavkalo več kot 1000 zaposlenih.

Bodo pa odprte vse franšizne trgovine Tuš, ki bodo po zagotovilih vodstva ustrezno založene tako s svežimi kot tudi vsemi drugimi izdelki iz redne in praznične ponudbe.

Mirko Tuš sindikat obtožuje izkoriščanja delavcev

Kot je razkrila, je prejela tudi elektronsko sporočilo ustanovitelja Engrotuša in še vedno enega od lastnikov Mirka Tuša, v katerem je ta po njenih navedbah zapisal, da je globoko razočaran nad stavko, ker bi ta uničila podjetje. V sporočilu se je vprašal, ali je res vsem zaposlenim vseeno za Tuš, sindikat pa je obtožil, da izkorišča delavce.

Tudi uprava Tuša opozarja, da bo stavka na dan, ki je za trgovce eden najpomembnejših dni v letu, povzročila veliko škodo podjetju tako zaradi manjše prodaje kot zaradi odpisov svežih izdelkov. Takšna odločitev je nerazumna, kot so nerazumne tudi izjave predstavnikov sindikata Tuš, da jim ni mar za škodo in posledice stavke za podjetje, je vodstvo navedlo v sporočilu za javnost. Glede na omenjene izjave in potek pogajanj se jim zdi, da cilj sindikata od samega začetka pogajanj ni bil doseči dogovora.

Ob tem so zagotovili, da bo podjetje še naprej spoštovalo lanski dogovor o višini plač in drugih ugodnosti za zaposlene ter kolektivno pogodbo za dejavnost trgovine Slovenije.

Sekretar Dan Juvan pozdravlja "pogum delavcev"

Prizadevanja zaposlenih v Tušu je danes pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. Kot je zapisal v izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva, pozdravlja "pogum organiziranih delavk in delavcev Tuša ter njihova prizadevanja za dostojne zaposlitve na čelu z zahtevo, da morajo biti osnovne plače delavk in delavcev določene vsaj na ravni minimalne plače".

Delavsko organiziranje je po njegovih besedah temelj razvoja in obrambe delavskih pravic, pravica do stavke pa je osnovna. "Verjamem, da bo morebitno oviranje stavke ali kršenje pravic delavcev od stavkajočih prijavljeno inšpektoratu za delo, od katerega se pričakuje tudi ažurno ukrepanje," je navedel.

Pismo Mirka Tuša je označil kot neprimerno, saj da z njim pritiska na stavkajoče. "Pri stavki zaposlenih gre za legitimno prizadevanje za izboljšanje delavskih pravic in položaja v podjetju, ki se razrešuje med upravo in stavkovnim odborom. Moralizirajoč ton o tem, kako stavkajočim ni mar za podjetje in kako so se pustili zavesti aktivistom, nima mesta v sodobni družbi, ki priznava pravico do stavke, in v katerem koli podjetju, ki razume pomen dobrih odnosov z zaposlenimi," je dodal.

Prodajalci v Tušu bodo stavkali