Plače varnostnikov naj ne bi bile dosti nižje od policijskih. Foto: BoBo
Plače varnostnikov naj ne bi bile dosti nižje od policijskih. Foto: BoBo
Prepih v varnostnih službah

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije je v torek opozoril na stisko zaposlenih v dejavnosti zasebnega varovanja in na njihove zelo nizke plače, ki so v povprečju za okoli 40 odstotkov nižje od slovenskega povprečja. Dejavnost zasebnega varovanja pa je že od leta 2006 brez kolektivne pogodbe, zato so pozvali zbornico za razvoj slovenske zasebnega varovanja (ZRSZV) k pogajanjem o novi kolektivni pogodbi za varnostnike.

V ZRSZV-ju pravijo, da so že marca prejeli pobudo sindikata za srečanje v zvezi z oblikovanjem izhodišč za pogajanja o kolektivni pogodbi. Odgovor nameravajo podati po prejetih stališčih članov zbornice.

Glede hude stiske varnostnikov zaradi nizkih prejemkov kljub težkim delovnim razmeram pa v varnostni zbornici menijo, da delavci v zasebnem varovanju delijo usodo delavcev realnega sektorja.

"Panoga zasebnega varovanja je kot gospodarska dejavnost na trgu, ki v konkurenčnem okolju kot storitvena dejavnost ponuja varnostne storitve. V trenutnem gospodarskem položaju v Sloveniji, ko se intenzivno vsi ukvarjajo s krčenjem stroško,v je seveda normalna posledica zniževanja cen za obstanek na trgu, kar posledično pri nekaterih družbah za zasebno varovanje pomeni znižanje plač, ki pa ne smejo biti manjše od minimalnih, ki jih je predpisala država," pravijo v ZRSZV-ju.

Plače varnostnikov so po njihovem mnenju odsev vsesplošnih razmer na gospodarskem trgu v Sloveniji, ne samo v dejavnosti zasebnega varovanja. "Sicer pa plače varnostnega osebja ne zaostajajo bistveno od plač policistov in drugih zaposlenih v državni upravi s primerljivo izobrazbo, v nekaterih primerih so celo višje. Plače varnostnikov v Sloveniji se lahko primerjajo s sosednjimi državami, od nekaterih so tudi višje," še dodajo v varnostni zbornici.

Prepih v varnostnih službah