Po letu 1999, ko je petnajsterica držav začela uporabljati evro, je v primerjavi z dolarjem dosegel najvišjo vrednost. Foto: EPA
Po letu 1999, ko je petnajsterica držav začela uporabljati evro, je v primerjavi z dolarjem dosegel najvišjo vrednost. Foto: EPA

Analitiki pravijo, da bi se tečaj lahko še zvišal.Tečaj dolarja glede na evro se je v torek znižal na rekordno raven po objavi treh nespodbudnih podatkov o ameriškem gospodarstvu, ki so pokazali, da se tamkajšnje gospodarstvo ohlaja, čeprav cene rastejo.

Vlagatelji so tako svoj denar usmerili v energetske terminske pogodbe, s čimer naj bi jih zavarovali pred inflacijo.

Mojmir Mrak, strokovnjak za mednarodne finance, je za MMC dejal, da za Slovenijo to rekordno razmerje ne pomeni nič posebnega. "Gre za dnevne spremembe, dolar pada že pet let. Po napovedih naj bi se padanje dolarja letos ustavilo, dolgoročni trend pa je, da bomo še beležili njegovo padanje. Vsekakor pa razmerje več kot 1,50 dolarja za evro pomeni, da je presežena psihološka meja."

Cena nafte presegla 101 dolar
Medtem je cena ameriške nafte presegla 101 dolar na sod. Zahodnoteksaška lahka nafta se je podražila za 1,65 dolarja, na 100,88 za 159-litrski sod, v poznejšem trgovanju pa je dosegla ceno 101,43 dolarja za sod. Severnomorska nafta brent se je podražila za 15 centov, na 99,62 dolarja za sod.

Vlagatelji čakajo objavo poročila o ameriških zalogah, ki naj bi bo pričakovanju pokazalo, da so se pretekli teden zaloge surove nafte zvišale za 2,4 milijona sodov, zaloge bencina naj bi bile višje za 400.000 sodov, zaloge destilatov, med njimi tudi kurilnega olja in dizla, na bi se znižale za 1,8 milijona sodov. Na cene vpliva tudi strah pred moteno oskrbo z nafto zaradi posredovanja turške vojske na severu Iraka.

A. P.