Državni sekretar Simon Zajc je poudaril, da na gostince in turizem niso pozabili. Foto: BoBo
Državni sekretar Simon Zajc je poudaril, da na gostince in turizem niso pozabili. Foto: BoBo

"Na gostince in turizem nismo pozabili, v okviru vseh dosedanjih svežnjev smo sprejeli ukrepe, se pa zavedamo, da to ne rešuje vseh njihovih težav, to bo nastopilo šele, ko se bodo sprostili vsi ukrepi," je ob predstavitvi novih ukrepov, ki ji bo ministrstvo za gospodarstvo predlagalo vladi v sprejetje, dejal državni sekretar ministrstva Simon Zajc in dodal, da trenutno končujejo pripravo interventnega zakona za turizem, za katerega pričakujejo, da ga bo vlada obravnavala še do konca tega meseca.

Nekatere ukrepe so pripravili izključno za področje najbolj prizadetih dejavnosti turizma in gostinstva, nekatere pa tudi za zaposlene v vseh panogah.

Sorodna novica Interventni zakon z ukrepi za turizem – od bonov do subvencij; gostinci nezadovoljni

Predlagajo prilagoditve že obstoječih ukrepov, tudi višji mesečni dohodek za bolj prizadete

Organizatorjem dogodkov nameravajo pomagati tako, da jim bodo omogočili, da bodo lahko dogodke začeli pripravljati v drugi polovici leta. Če bodo morali zaradi epidemije sprejeti nove omejitvene ukrepe, jim bo država povrnila 80 odstotkov stroškov, ki bodo nastali iz naslova organiziranja dogodkov. V novem interventnem zakonu bo po predlogu zapisana enkratna pomoč za zagon poslovanja podjetij in samozaposlenih s področja gostinstva in turizma, ki so lani imeli upad prihodkov za več kot 10 odstotkov. Nadomestilo naj bi bilo določeno pri 10 odstotkih tega padca. Dodatno za podjetja s področja gostinstva in turizma predlagajo tudi subvencioniranje dodatka za regres, saj si želijo, da bi zaposleni v tej panogi pravočasno dobili izplačan svoj regres.

Ob naštetem bodo predlagali prilagoditve že obstoječih ukrepov in podaljšanje tistih, ki so bili do zdaj sprejeti kot učinkoviti in nujni. Ukrep mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene se bo podaljšal tudi v drugo polovico leta. Pri tem bo novost, da bodo za tiste, ki so v primerjavi z letom 2019 imeli večjo škodo (med 50 in 70 odstotki upada prihodkov), predlagali višji mesečni temeljni dohodek, tj.1250 evrov, še bolj prizadetim pa 1500 evrov. Trenutno je mesečni temeljni dohodek za vse upravičence določen v znesku 1100 evrov.

Gostinci opozarjajo, da je njihova dejavnost pred zlomom
Gospodarsko ministrstvo za najbolj prizadete v zadnjem letu predlaga višji mesečni temeljni dohodek, od 1200 evrov in 1500 evrov. Foto: BoBo
Gospodarsko ministrstvo za najbolj prizadete v zadnjem letu predlaga višji mesečni temeljni dohodek, od 1200 evrov in 1500 evrov. Foto: BoBo

Širitve bonov na druge dejavnosti ne bo

"Glede turističnih bonov bomo spremenili to, da bodo vsi, ki so v vmesnem času dejavnost zaprli ali na novo postavili obrate, upravičeni do tega, da se lahko izkoristijo boni pri njih. Pomembno je le, da so za to dejavnost registrirani na dan, ko se bon unovčuje," je povedal Zajc in dodal, da drugih sprememb, kar zadeva širitev bonov na druge dejavnosti, ne bo.

V drugo polovico leta nameravajo podaljšati tudi ukrep delnega povračila fiksnih stroškov, pri čemer bodo predlagali, da se kapica, ki je bila predlagana, odpravi. "Mislimo, da so predlogi primerni, ves čas smo bili v tesnem stiku s tistimi, ki delujejo na področju turizma in gostinstva. Čaka nas še odločitev vlade, da se gre v ta zakon in v medresorsko usklajevanje," je še poudaril Zajc.

Ukrepe za oživitev gospodarstva pa bodo financirali predvsem s pomočjo sredstev EU-ja.

V teh primerih bodo prednostno financirali predvsem vlaganja v turistično infrastrukturo in dvig kakovosti naših zmogljivosti. V večletni finančni perspektivi EU-ja pa si želijo nasloviti tudi mehke vsebine, ki jih "prav tako potrebujemo, da bo naše turistično gospodarstvo izšlo dobro iz te krize".

Sorodna novica Gostinski vrtovi v dveh statističnih regijah bodo odprti po več kot štirih mesecih

V tem tednu dva pomembna razpisa

Zajc je omenil tudi dva pomembna ukrepa, ki bosta aktualna že v tem tednu. Javna agencija Spirit bo objavila javni poziv za 36,2 milijona nepovratnih sredstev.

Po besedah državnega sekretarja je prijava zelo preprosta, avtomatizirana, izplačevanje bo teklo zelo hitro – zgornja meja dodelitve sredstev je 10 tisoč evrov, spodnja meja pa 900 evrov. S temi sredstvi nameravajo gostincem kriti obratovalne stroške še iz prejšnjih valov epidemije.

Za podelitev 77 milijonov brezobrestnih posojil, ki imajo možnost dvoletnega moratorija, pa bo razpis objavil tudi Slovenski podjetniški sklad – ob tem ne bodo zaračunavali nobenih stroškov, obresti, rok za odplačilo pa je do sedem let. Kot je pojasnil Zajc, je cilj tega razpisa hitro in ugodno financiranje omilitev posledic drugega vala in omogočiti tudi poplačilo terjatev potrošnikov iz naslova plačil za pogodbe o paketnem potovanju s potovalnimi agencijami in organizatorji potovanj.

Če bodo epidemiološki podatki ta teden ugodni, Zajc pričakuje, da bo vlada s soglasjem strokovne skupine in ministrstva za zdravje odprla terase in gostinske vrtove v oranžnih regijah, ko pridemo v rumeno fazo, pa tudi nastanitvene obrate.

Sorodna novica Mar virus pozna razliko med zasebnim in poslovnim kosilom?