Igor Vidmar Foto: BoBo
Igor Vidmar Foto: BoBo

Še vedno isto, tudi po debaklu italijanskega varčevalnega premiera. Napačno se odloča ljudstvo, ne oni, krivi so populisti, ne pa zablode evra in globalizacije za izbrance. Pa ne le za famozni en odstotek lastnikov skoraj vsega iz vstajniške floskule, ki jih pri nas zastopajo odvetniške pisarne, borzne hiše, bankirji Slovenije, lobisti, mladi ekonomisti, ministri, medij in še kdo.

Vsi ti kandidati za provizije, bonuse, evroslužbe ali le trepljanje (med njimi so tudi mnogi eks-levi liberalci) po življenjskem slogu niso nujno blizu tujim elitam, a tudi ne domači večini v primežu negotovega dela za preživetje, nizkih pokojnin, prekariata, a tudi poptelevizijskih četrt informaciji in FB, sedaj pa še parlameter.

Koga zares zastopajo vladalci, pa pove to, da dvigu desnih populistov dejansko pomagajo sami moderni sredinci, pa ne le z žico. Zdravniški stavki, ki je javnost odločno ni podprla, je botrovala sama ministrica zdravja. Njeni nameni so nedvomno dobri, a počasno uresničevanje je tlakovalo pot v naročje gospoda Kuštrina, pa izgube desetin milijonov profitov zasebnih zavarovalnic! Premier pa jo podpira.

V redu, smo za javno zdravstvo itd., ampak ali bosta reformo res izpeljala? Kmalu in temeljito? Upanje, vsaj moje, je trenutno na reanimaciji.

Pa še to: če bi imeli več dobrega levega populizma, ki bi razumljivo predstavil alternative, bi bil lahko celo čas za volitve. Tako pa ...