9. izvedba festivala, ki vključuje več kot 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov z vsega sveta, se bo začela drevi ob 18. uri.

Natančen program festivala
si lahko pogledate tukaj.

Festivalsko dogajanje se bo odvilo na 14 odrih, ki so jih po gozdovih, jasah, rekah in skalah namestili scenografi. V okolici gradu so namreč postavljena prostorsko predelana prizorišča in instalacije, letos na temo tihotapcev konj, je nedavno povedal glavni organizator festivala Matija Solce. Plavajoči grad bo znova združil etno, džez, elektroniko, avtorsko in eksperimentalno glasbo in tudi lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne dogodke, ulično in dramsko gledališče.

Gostje iz tujine ...
Od tujih nastopajočih v glasbenem programu se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, Angležinja Hannah James bo nastopila z novonastalim clog-dance (ples v coklah) vokalno-instrumentalnim one-woman showom kot tudi v dvojcu s Francozom Tobyjem Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Pravo balkansko zabavo bodo ustvarili Autetno, kombinacijo džezovskih virtuozov in slovaškega melosa pa bodo prinesli Slovaki Bardo s pevko Siso Feherovo.

... in domači nastopajoči
Med nastopajočimi, ki prihajajo iz domačih logov, sta med drugim ZveN (Zvezdana Novaković) in Bowrain (Tine Grgurevič). Kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina, bodo sodelovali z drugimi zasedbami (Noreia, duo Zajtrk) kot tudi z omenjeno skupino Etno Histeria World Orchestra.

Festivalski odri. Foto: Plavajoči grad
Festivalski odri. Foto: Plavajoči grad

Tudi izobilje lutkovne umetnosti
Ogledati si bo mogoče tudi več intermedialnih lutkovnih predstav za odrasle, kot sta avtobiografska predstava Smooth Life jordanskega Dafa Puppet Theatra in predstava KAR iz Češke. Na ogled bo tudi Mesarica, ki bo tako rekoč popremierno kovala temo Martina Krpana, nato poetični predmetno-lutkovni minimalizem Slovakinje Katanari in poetična papirnata laponska svetlobno vokalna pripoved Tjulenj Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Sorodna novica Ko iz papirnate in zvočne krajine vznikajo motivi laponskih pripovedi

Mlajšim obiskovalcem pa je namenjen sklop predstav kamišibaj, torej pripovedovanja zgodb ob slikah, ki izhaja iz japonske tradicije. Na ogled bodo miniaturka Zavrti tigra!, predstava skupine Čarovniški blues kot tudi predstava lutkovnega gledališča Nebo, naslovljena Zrcalce ali ulične predstave. Glede na napovedi organizatorjev se obeta tudi bogat obfestivalski program s tržnico, delavnicami, seminarji in drugimi dogodki.