Foto: EPA
Foto: EPA

Približno štiri petine vseh turistov obišče Benetke le za en dan. V letu 2019, torej pred epidemijo covida, je v Benetke prišlo približno 19 milijonov enodnevnih turistov, zaradi česar je vzniknila zamisel o zaračunavanju vstopnine. Potem ko so zadnji trenutek projekt zamaknili, je z januarjem 2024 stekla prodaja vstopnic za vstop v mestno jedro.

Občina Benetke je za nakup vstopnine vzpostavila svojo spletno stran, ki deluje v angleščini in italijanščini.

Vstopnina le ob določenih dneh na vrhuncu sezone
Vstopnino, ki znaša pet evrov na osebo, bo treba plačati za obiske med 8. in 16. uro med 25. aprilom in 5. majem ter vse konce tednov do sredine julija, izjema bosta 1. in 2. junij. Skupno bodo vstopnino zaračunavali 29 dni. Te datume so določili, ker so takrat Benetke še posebej polne obiskovalcev. Tiste, ki ne bodo upoštevali ukrepa in jih bodo pri tem ujeli, bodo kaznovali z globo med 50 in 310 evri.

Obiskovalci morajo za obisk po spletu rezervirati vstopnice in plačati pet evrov za pridobitev kode QR, ki jo bodo preverjali na določenih vstopnih mestih in jim bo omogočila vstop v najbolj turistično oblegane predele mesta. Omejitve ne bodo veljale za manjše otoke v laguni, kot je Murano, ki je znan po svoji steklarski industriji.

Prebivalci mesta in vsi tisti, ki so rojeni v beneški občini, bodo oproščeni plačila. Obstaja tudi več drugih izjem, ki med drugim veljajo za bližnje sorodnike prebivalcev mesta in za otroke, mlajše od 14 let.

Foto: EPA
Foto: EPA

Župan Brugnaro: "Lahko bi služil kot vzor za druga podobno občutljiva mesta, ki jih je treba zaščititi"
Mestne oblasti v Benetkah so več let razpravljale o tem, kako najbolje urediti čezmeren množični turizem. Uvedbo ukrepov so dolgo časa zamikali zaradi skrbi glede zmanjšanja prihodkov in omejitev svobode gibanja. Vendarle pa so ukrepali, potem ko jih je Unesco opozoril na morebitno ogroženost zgodovinskega mesta. "Benetke so prvo mesto na svetu, ki je uvedlo tak sistem. Lahko bi bil vzor za druga podobno občutljiva mesta, ki jih je treba zaščititi," je lani dejal župan Luigi Brugnaro.

Sorodna novica Benetke bodo prepovedale večje skupine turistov in zvočnike

Po uradnih podatkih je leta 2022 v zgodovinskem središču Benetk prenočilo približno 3,2 milijona turistov – v to število pa ni vključenih na tisoče obiskovalcev, ki ga obiščejo le za en dan. Središče mesta ima manj kot 50.000 stalnih prebivalcev, na vrhuncu sezone pa je lahko v njem več kot dvakrat toliko turistov.

Poleg vstopnine so beneške mestne oblasti konec leta uvedle še en ukrep – od začetka junija bodo prepovedane turistične skupine z več kot 25 osebami, ki jih spremljajo turistični vodniki, ter uporaba zvočnikov na turističnih ogledih. Prav tako se skupine turistov ne bodo smele več ustavljati na ozkih ulicah, mostovih ali prehodih.