"V pravih okoliščinah se lahko kjer koli zgodi kar koli. In v času, ko je v vzponu prezir do demokratičnih institucij, so njene lekcije še pomembnejše kot kdaj koli," je ustanoviteljica in predsednica fundacije Daytonska literarna nagrada za mir Sharon Rab povedala za ameriško tiskovno agencijo Associated Press.

Margaret Atwood je izdala že več kot 40 del leposlovja, poezije in esejistike. Foto: Reuters
Margaret Atwood je izdala že več kot 40 del leposlovja, poezije in esejistike. Foto: Reuters

Nagrado Richarda C. Holbrooka, kot se nagrada za življenjsko delo imenuje od leta 2011, ji bodo izročili spomladi prihodnje leto, piše spletni portal The Guardian.

Nagrada je poimenovana po ameriškem diplomatu Richardu C. Holbrooku, snovalcu daytonskega sporazuma, ki so ga novembra 1995 sprte strani z ozemlja nekdanjega SFRJ-ja podpisale v ameriškem mestu Dayton v zvezni državi Ohio. Z njim so končale vojno v Bosni in Hercegovini.

Podelitev prestavili na pomlad 2021
Nagrada je vredna 10.000 dolarjev. Med dosedanjimi dobitniki so John Irving, Gloria Steinem in Elie Wiesel. Podelitev nagrade je bila prvotno načrtovana v oktobru, a so jo zaradi pandemije covida-19 prestavili na pomlad 2021.

Margaret Atwood, katere knjige so prevedene v okoli 30 jezikov, se je rodila leta 1939. Za roman Slepi morilec je leta 2000 prejela svojo prvo nagrado booker. Leta 2017 je postala dobitnica kar dveh prestižnih mednarodnih nagrad – nagrade Franza Kafke in nagrade za mir združenja nemških založnikov in knjigotržcev.

Sodobna klasika
Njen roman Deklina zgodba je od svojega izida leta 1985 doživel filmsko ekranizacijo, v zadnjih letih tudi zelo odmevno priredbo za male zaslone in celo operno postavitev. Z več emmyji nagrajeno televizijsko serijo, v kateri je kot glavna protagonistka zaigrala Elisabeth Moss, je bilo mogoče videti tudi na Televiziji Slovenija.

Septembra lani je umrl pisateljičin dolgoletni partner Graeme Gibson. Osemdesetletna Margaret Atwood se je poskusila po izgubi čim bolj zamotiti s promocijami knjig. Veliko je potovala, dokler ji tega v marcu ni preprečila pandemija novega koronavirusa. Od tedaj se je močno zavzela za podporo neodvisnim knjigarnarjem.