Če so prejšnjič kulturniki na simbolni ravni za nekaj minut umrli, so se tokrat prelevili v občinstvo in v tišini zrli v ministrstvo. Foto: BoBo
Če so prejšnjič kulturniki na simbolni ravni za nekaj minut umrli, so se tokrat prelevili v občinstvo in v tišini zrli v ministrstvo. Foto: BoBo

"Na protestu v Ljubljani je prišlo do incidenta, ko je manjša skupina protestnikov, med njimi tudi vrhunski slovenski umetniki Jaša Jenull, Jaša Mrevlje Pollak in Miha Blažič N'toko, na poziv policije mirno skušala pospraviti papirnate rekvizite, ki so jih protestniki metali v odziv na delovanje vlade," so v aktivu zapisali v današnjem sporočilu za medije. "Policija je grobo in nasilno ter z veliko premočjo takoj napadla omenjeno skupino in spodbudila reakcije ter z drugimi protestniki aretirala tudi omenjeno trojico", ob čemer sprašujejo: "Kako je lahko ministrstvo tiho?"

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V okviru današnje četrte akcije za kulturo so se v vnovičnem protestu zbrali pred ministrstvom za kulturo, bilo jih je približno 150, je poročal Aleksander Čobec za oddajo Dogodki in odmevi.

Do incidenta bi kmalu prišlo tudi na današnjem protestu, saj je med aplavzom kulturnikov nanje začel kričati mimoidoči, češ da naj gredo delat in naj se vendar umaknejo s ceste. Mladeniča so s kraja akcije mirno odstranili policisti, nato pa je vzpostavil tudi miren dialog s člani aktiva. Po uradni akciji je nepričakovano performans izvedel tudi plesalec iz Japonske, ki živi in dela v Sloveniji. Med njegovim nastopom je v angleščini opominjal: "Krize še ni konec!"

Protest kot gledališče
Protest so sicer konceptualno zasnovali kot teater, vabilo na protest pa po besedah Aleksandra Čobca sestavili kot vabilo na predstavo. Oder je bilo ministrstvo za kulturo, oni pa so bili občinstvo. Prinesli so stole, se usedli pred ministrstvo in nepremično zrli vanj približno petnajst minut.

Po uradni akciji je nepričakovano performans izvedel tudi plesalec iz Japonske, ki živi in dela v Sloveniji. Foto: BoBo
Po uradni akciji je nepričakovano performans izvedel tudi plesalec iz Japonske, ki živi in dela v Sloveniji. Foto: BoBo

"V ministrstvo so zrli s pričakovanjem, ali se bo kaj zgodilo, ali bo prišel kdo z ministrstva in z njimi vzpostavil dialog. Vse torkove akcije pripravljajo ob 15. uri, torej ob času, ko naj bi ministrstvo po njihovem mnenju še delalo. Tam se, kot pravijo, nihče ne zgane. Je pa bila tudi ta njihova protestna akcija mirna, zaključili pa so jo z bučnim aplavzom. Nato je še plesalec japonskega rodu izvedel plesno predstavo," je še poročal Čobec.

V aktivu so zapisali, da neodzivnost ministrstva za kulturo zgolj krepi nezadovoljstvo zaradi neodzivnosti istega ministrstva v preteklih treh mesecih, ko se minister za kulturo Vasko Simoniti kot edini izmed ministrov ni udeležil srečanja ministrov na Brdu pri Kranju ob sprejemanju prvih protikoronskih ukrepov, "posledica česar so bile precejšnja zmeda in velike težave npr. pri določanju obdobja upravičenosti prejemanja temeljnega dohodka za samozaposlene."

Delo Braca Dimitrijevića, ki je sicer del stalne zbirke Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, je bilo tudi tokrat obešeno na steno, ki je obrnjena proti ministrstvu za kulturo.Foto: BoBo
Delo Braca Dimitrijevića, ki je sicer del stalne zbirke Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, je bilo tudi tokrat obešeno na steno, ki je obrnjena proti ministrstvu za kulturo.Foto: BoBo

Ministra za kulturo in ministrstvo za kulturo pozivajo, da v dialogu z vsemi akterji na področju naposled predstavijo, kako bodo pomagali sektorju kulture (in ne sociale) v celoti za čas nastopajoče recesije, ki je posledica pandemije. "Področje kulture je pomembno področje znotraj države, več študij je pokazalo, da ima velike ekonomske in socialne učinke in s tem poleg vsega drugega tudi pomen za slovensko družbo in gospodarstvo," so še zapisali.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Članica aktiva, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Petja Grafenauer pravi, da zaznavajo tudi popolno nezavedanje tega, kaj naj bi ministrstvo za kulturo sploh predstavljalo: "Predstavljalo naj bi odprt dialog, izkazovalo neko zrelost in razumevanje kulture in umetnosti."

A dodaja, da so namesto tega kulturniki deležni raznih sporočil po Twitterju in komunikacije po videoposnetkih.

Doslej so bile sicer izpeljane že tri akcije za kulturo. V okviru prve so se protestnice in protestniki zbrali na Muzejski ploščadi Metelkove, nato pa se premaknili pred stavbo ministrstva za kulturo, ki so jo prelepili z listi, na katerih so med drugim opozarjali na pomen kulture, kar prepoznavajo tudi vodilne evropske države, "ki v času krize za njeno financiranje namenjajo dodatna sredstva".

V sklopu druge akcije so pred vhod ministrstva odložili rekvizite in rabljene predmete iz poklicne dejavnosti, ki jih zdaj – ob obilici nedela – ne potrebujejo. Prejšnji teden pa so se ulegli na cesto pred ministrstvo in se za nekaj minut simbolično spremenili v mrtvece.

Pretekli teden so se sicer odločili, da tovrstnih torkovih protestov več ne bo, ker se bodo pridružili petkovim. "Vendar so jih, kot smo lahko videli in slišali v medijih, premislili zaradi petkovih aretacij, stopnjevanja nasilja, žalitev, presenetili so tudi policiste, ki so prišli z zamudo, tako se vsaj zdi. Ali se bodo zbrali tudi prihodnji torek, za zdaj še niso povedali," je še poročal Čobec.

Protest z naslovom Nasilje. Ministrstvo za kulturo. Odziv.


Četrta akcija za kulturo