Gorazd Božič je mesto direktorja Javnega zavoda, ki je zadolžen za vodenje in izvajanje projekta Evropske prestolnice kulture 2025, nastopil septembra 2022 po odhodu prve direktorice Kaje Širok. Foto: GO! 2025/Jernej Humar
Gorazd Božič je mesto direktorja Javnega zavoda, ki je zadolžen za vodenje in izvajanje projekta Evropske prestolnice kulture 2025, nastopil septembra 2022 po odhodu prve direktorice Kaje Širok. Foto: GO! 2025/Jernej Humar

Na predlog svetnice Ane Gulič (Gibanje Svoboda) so sprejeli sklep, v katerem piše, da zaradi malomarnega opravljanja dela direktorja javnega zavoda lahko nastanejo hujše motnje pri izvedbi projekta EPK. Za sklep je glasovalo 18 svetnikov, devet jih je bilo proti. Kako bo občina ukrepala po sprejetju omenjenega sklepa, bo več znanega v prihodnje, so sporočili z novogoriške občine.

Sorodna novica Milijon evrov in pol več razpisnih sredstev za EPK-jeve male projekte

Mestne svetnike je ob obravnavi polletnega poročila zanimalo predvsem finančno stanje Javnega Zavoda GO!2025. Nasprotno kot v preteklosti, ko so se pritoževali zaradi pomanjkanja denarja za pripravo kakovostnih projektov, je po mnenju svetnikov zdaj ravno obratno. Zavod ima letos na voljo namreč 1,5 milijona evrov programskih sredstev, do zdaj so počrpali le nekaj manj kot 300.000 evrov.

"Dosedanje črpanje vzbuja veliko veliko skrb," je dejal svetnik Andrej Šušmelj (Gibanje Svoboda). Svetnik Tomaž Horvat (SD) pa je menil, da slabo črpanje razpoložljivih sredstev pomeni, da nečesa "nismo naredili zadosti hitro". Po besedah svetnice Ane Zavrtanik Ugrin (Gibanje Svoboda) je "EPK res zahteven projekt in mogoče je kdo, ki je stopil v prevelike čevlje."

A se niso vsi na seji strinjali s tem. Po mnenju svetnice Tine Krog (Goriška.si) je projekt že preveč spolitiziran. "Ustvarjanje negativnega ozračja s špekulacijami gotovo ne pomaga, tako da upam, da ste vsi prebrali tudi poročilo Evropske komisije, ki je med drugim zavod EPK-ja in delo njenega direktorja pohvalila," je dejala.

Direktor zavoda GO!2025 Gorazd Božič je na seji mestnega sveta dejal, da so do zdaj sprejetim projektom dodali nekatere nove, z določenimi izvajalci naj bi podpisali pogodbe še letos. Po zagotovilih direktorja težav zaradi ostajanja programskih sredstev ni, saj naj bi jih počrpali do konca novembra letos.

Ob zaključku razprave se je po poročanju Radia Koper oglasil tudi župan Samo Turel: "Javni zavod GO!2025 je orodje, stroj, ki ga je občina pooblastila, da ta projekt izpelje. Mi vsi, naša občina, si zaslužimo, da ta stroj upravlja nekdo, ki je za to sposoben."