Med gledališčem in cirkusom; eterična gledališka predstava teme in očarljivih proporcev, so zapisali kritiki o predstavi The Twisted Tale tandema The Paper Doll Militia. Foto: thepaperdollmilitia.com
Med gledališčem in cirkusom; eterična gledališka predstava teme in očarljivih proporcev, so zapisali kritiki o predstavi The Twisted Tale tandema The Paper Doll Militia. Foto: thepaperdollmilitia.com
Fringe
Company XIV Pinocchio: A Fantasy of Pleasures pod vodstvom newyorškega koreografa Austina McCormicka ustvarja široko mešanico baročnega baleta, commedie dell'arte, uličnega plesa in drugih vplivov, ki jih spajajo in preoblikujejo v svojstveno družinsko pravljico, ekstravagantni kostumski karneval združujejo z visoko tehnološkimi projekcijami ... Foto: companyxiv.com

Komedijanti, igralci in ulični izvajalci, ki običajno prevladujejo na mednarodnem festivalu v Edinburgu, bodo letos v številni družbi kabaretnih predstav, feministične burleske, akrobatov in celo jasnovidcev. Živahno dogajanje v avgustu dobesedno podvoji število prebivalcev Edinburga (470.000) in nemalo prispeva tudi k državnemu gospodarstvu. Kot poročajo s festivala, gre za letno vsoto 290 milijonov evrov.
In največji umetniški festival na svetu se le še širi. Letos se bo na programu zvrstilo več kot 2.500 različnih predstav, od dogodkov z enim samim izvajalcem v stranskih uličicah, vse do svetovnih komedij, gledaliških in glasbenih predstav. Fringe vključuje tudi brezplačni program, ki ponuja več kot 500 predstav.
Vzpon kabareta
Letos so v program vrnili tudi kabarejske predstave in čeprav se je število prostorov nekoliko zmanjšalo, si je kabaret prvič prislužil lasten prostor v programu. Potrditev lastne zgodovine, kajti Fringe se je začel kot dodatek elitnemu edinburškemu mednarodnemu festivalu, da bi "blažil" neprijazne čase po drugi svetovni vojni in je že od začetka predstavljal zvezde svetovne komedije in gledališča. Kabarejski dogodki vključujejo predstave, ki znajo pritegniti občinstvo; od gospodične, ki ubija "notranje zmaje", čarovnika, ki sovraži zajce, nostalgična praznovanja džeza, swinga in Judy Garland, disco DJ-je, mnogo njih pa naj bi nosilo opozorilo "samo za odrasle."
Program na več kot 300 straneh
John Malkovich
se bo na primer predstavil z režijo Praznovanja, igro Harolda Pinterja, v kateri igra tudi Julian Sands. A to je le ena izmed 760 gledaliških predstav. Plus skorajda tisoč komedij. Nastopili bodo uveljavljeni komedianti, glasbeniki, pa tudi takšni dogodki, kot na primer uprizoritev Praznovanja Harolda Pinterja v režiji Johna Malkovicha, v kateri bo nastopil Julian Sands. Močno prisotna tema bo v letošnjem festivalu povezana z Azijo, organizatorji pa so našli tudi nekaj novih brazilskih in južnokorejskih predstav. A kako sploh izbrati med ustvarjalci in dogodki, ki so predstavljeni v 350 strani obsežni programski knjižici?
Fringe v 65 letih zrasel v največji svetovni festival
Direktorica festivala Kath Mainland je z letošnjim obsegom izredno zadovoljna. "V svoji 65-letni zgodovini je Fringe dozorel v ogromen, izredno pomemben svetovni festival in umetniški trg," pravi. Gruča izvajalcev in obiskovalcev namreč prinese priložnosti, različna srečanja in seveda tudi opazovanja agentov, umetniških vodij in lovcev na talente, ki se prav tako kot izvajalci in obiskovalci zgrinjajo na Fringe s celega sveta. "Pomembna vključitev kabareta odseva stanje kabareta po svetu kot pomembne umetniške oblike, ki dosega visoko kvaliteto. Kabaretu smo želeli dati posebno mesto že nekaj let," dodaja.