V času festivala Fringe se prebivalstvo Edinburga poveča za več deset tisoč glav. Foto: www.edfringe.com
V času festivala Fringe se prebivalstvo Edinburga poveča za več deset tisoč glav. Foto: www.edfringe.com
Hollywood bo v Edinburgu predstavljal Aidan Quinn. Foto: EPA
Znamenita cirkuška skupina Cirque du Soleil bo na Fringeu imela avdicije za nove člane. Foto: EPA
Na Fringeu nastopi množica obetavnih gledališčnikov, ki prinašajo svež veter v tradicionalno gledališko umetnost. Foto: www.edfringe.com

Festival, ki je leta 1947 nastal kot alternativa prestižnemu edinburškemu mednarodnemu festivalu, na katerem vstopnice dosegajo vrtoglave cene, bo letos ponudil kar 1.799 različnih predstav, v katerih se bo na 333 prizoriščih predstavilo 16.000 nastopajočih.

Festival, ki ne pozna socialnih razredov
Izvorni pomen Fringea je pripraviti festival, dostopen tudi manj premožnim. Zato organizatorji poudarjajo njegov uporniški značaj, zaradi katerega festival postreže z igrami, ki bi jih zaradi kontroverznosti drugod odklonili.

Znak za odprtje festivala bo dala povorka, ki se bo vila skozi mesto in katere zaradi trušča vojaškega orkestra ne bo mogoče spregledati. Če bo obisk vesele povorke vsaj tako dobro obiskan kot prejšnja leta, naj bi vojaške muzikante in druge nastopajoče skozi mesto pospremilo kar 175.000 ljudi.

Pol milijona sedežev zagotovo ne bo samevalo
Čeprav si organizatorji festivala pred njegovim začetkom ne upajo napovedati, kako dobro bo mesec kulture in zabave obiskan, pa število vstopnic, prodanih prek svetovnega spleta, napoveduje dobro sezono. Od 1,25 milijona vstopnic, kolikor jih bodo izdali za vse predstave letošnjega Fringea, jih je prek spletne prodaje že pol milijona našlo nove lastnike.

Osrednja tema letošnjega Fringea je vojna proti terorizmu, zato bo festival prinesel množico politiziranih tem. Politika v gledališču ni nobena novost, zanimivo pa je, da bodo tokrat to temo obravnavali številni muzikali in komedije, katerih scenaristi običajno v pesmi in plesu predstavijo precej bolj lahkotna sporočila.

Hollywood na Fringeu
Zvezdnik lanskega Fringea je bil hollywoodski igralec Christian Slater, ki je odigral naslovno vlogo v drami Let nad kukavičjim gnezdom. Tudi letos bo v Edinburgu na oder stopil vsaj filmski zvezdnik. V drami The Exonerated bo nastopil Aidan Quinn, ki naj bi se mu pridružilo še nekaj imen iz Hollywooda.

Predvsem smeh, smeh in še enkrat smeh
Fringe je med ljudmi, ki jih sicer pot le redko zanese v gledališče, priljubljen predvsem zato, ker obisk predstav zagotavlja polno mero smeha. Največji delež nastopajočih predstavljajo komedijanti, ki jim prireditelji festivala ne postavljajo nobenih omejitev pri oblikovanju nastopov.

Edinburg zato številni komiki izrabijo kot laboratorij, kjer preizkušajo nove trike in šale, ki jih v običajnih gledališčih ne bi smeli izvesti.

Odločitev kraljevega komornika
Vedno pa ni bilo tako. Do leta 1968 so lahko na festivalu izvedli le predstave, katerih scenarije je pregledal Lord Chamberlain (glavni kraljevi komornik), do začetka 80. let pa je bil v veljavi tudi zakon, ki je policiji dovoljeval aretacijo pouličnih glasbenikov in gledališčnikov, zaradi česar se Fringe vse do sredine 80. ni mogel dobro razcveteti.

Festivalska gneča
Odprtje Fringea pa bo le drobec festivalskega dogajanja, ki bo avgusta zajelo Edinburg. Teden dni po začetku Fringea se bo zavrtelo tudi kolesje edinburškega mednarodnega festivala, prav tako avgusta pa bosta v mestu potekala tudi mednarodni filmski in knjižni festival.