Akrobat iz skupine Circus Oz med vratolomnim podvigom na edinburškem Calton Hillu. Foto: Reuters
Akrobat iz skupine Circus Oz med vratolomnim podvigom na edinburškem Calton Hillu. Foto: Reuters
Generalka španske plesne skupine Arrieritos. Foto: Reuters
Dvojčka Pablo in Pierre Caesar sta se pred svojo predstavo akrobacij nastavila fotografom. Foto: Reuters

Dogodek letos ponuja rekordno število produkcij s področja komedije, gledališča in glasbe, na katerih se bodo predstavile vzhajajoče zvezde umetniškega sveta. Fringe vzporedno bolj resnobnemu mednarodnemu edinburškemu festivalu plesa, glasbe in gledališča na desetine tisočem obiskovalcev škotske prestolnice vsako leto priredi največji umetniški spektakel na Zemlji.

Festival se je v preteklosti izkazal kot odskočna deska mnogih vodilnih imen britanskega gledališča, vsakoletna podelitev nagrad za komedijo pa umetnikom utira pot uspeha od Avstralije do ZDA.

Rekordne številke na Fringu 2008
Kljub računalniškim težavam, ki so povzročile nekaj zmede pri prodaji vstopnic pred začetkom letošnjega festivala, so organizatorji s številom prodanih vstopnic (lani jih je bilo kupljenih 1,7 milijona) zadovoljni. Menda naj bi se letos za obisk odločilo manj Američanov - zaradi šibkega dolarja -, a več Evropejcev, ki "uživajo v močni evrski valuti".

Na predstavah, letos jih bo na sporedu rekordnih 2.088, bo nastopilo skoraj 19.000 nastopajočih, več kot 3.000 iz tujine. Spored se bo sprehajal od ukvarjanja z digitalno dobo, v kateri živimo, do drzne satire - privoščili si bodo tudi nekdanjega britanskega premiera Tonyja Blaira (Gordonu Brownu pa se menda - vsaj letos - ni treba ničesar bati).

Spreminjajoči se obraz Evrope
Mednarodni umetniški festival v Edinburgu pa se bo v petek odprl z Brechtovim delom The Rise and Fall of the City of Mahagonny, tragikomično satiro o hedonističnem mestu, kjer se dogaja marsikaj. Ob spremljavi glasbe Kurta Weilla.

Letos se je avstralski direktor festivala, Jonathan Mills, osredotočil na spreminjajoči se obraz Evrope na začetku 21. stoletja s programom "umetniki brez meja", ki bo potekal do 31. avgusta. Vzporedni knjižni festival, prav tako največji svoje vrste, bo gostil ikoničnega upodobitelja Jamesa Bonda, v Edinburgu rojenega igralskega zvezdnika Seana Conneryja, ki bo na svoj 78. rojstni dan, praznuje ga 25. avgusta, izdal svojo avtobiografijo.

Upodabljajoče umetnosti predstavlja razstava impresionizma 19. stoletja v Narodni galeriji in prva retrospektiva kontroverzne konceptualne umetnice Tracey Emin v Galeriji moderne umetnosti.

Dickens 150 let po Dickensu
Eden od vrhuncev Fringa bo Lies Have Been Told: An Evening With Robert Maxwell Jeremyja Meadowsa, ki je omenjeni monolog ustvaril v sodelovanju s piscem Rodom Beachamom. Gre za psihološki vpogled v um osramočenega založnika Maxwella, ki je leta 1991 v skrivnostnih okoliščinah utonil v Atlantiku.

Težko pričakovana je tudi serija recitalov igralca Simona Callowa, ki bo bral dela Charlesa Dickensa - 150 let po tem, ko je sloviti pisatelj iz 19. stoletja svoja dela prebiral na isti lokaciji sredi Edinburga.