Festival Fringe, ki je nastal kot alternativa prestižnemu edinburškemu poletnemu festivalu, vsako leto privabi več tisoč ljudi. Foto: www.edfringe.com
Festival Fringe, ki je nastal kot alternativa prestižnemu edinburškemu poletnemu festivalu, vsako leto privabi več tisoč ljudi. Foto: www.edfringe.com
Če Edinburg obiščete v času Fringea, se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste za vstopnice odšteli pravo malo bogastvo.
Fringe je tudi zbor inovativnih gledališčnikov.

V treh tednih se bo v Edinburgu zvrstilo kar 90 muzikalov, še bolj nenavadne kot število tovrstnih predstav pa so teme, ki jih odrske postavitve obravnavajo. Na Fringeu si bomo med drugim lahko ogledali muzikale o Alzheimerjevi bolezni, terorističnih napadih 11. 9. 2001 in vojni proti terorizmu.

Ponovno odkriti muzikal
Razcvet muzikalov o spornih temah naj bi bila posledica velikega uspeha predstave Jerry Springer: The Opera, ki je na laž postavil trditev, da resne teme v muzikalih nimajo kaj iskati. Poleg nenavadnih "muzikalov nove dobe" pa je leto 2004 prineslo uspeh tudi ustvarjalcem klasičnega glasbenega gledališča.

Londončani so tako dobesedno drli v gledališča, ki so prikazovala megauspešnico Producenti ter večno aktualno Mary Poppins. Letošnji Fringe bo tako predvsem odsev premika v umetniškem okusu Britancev in ne napoved bodočih smernic v svetu gledališkega odra.

Američan na francoskem podeželju
Med 90 muzikali, od katerih je 15 novih izvirnih del, se bo seveda našlo tudi nekaj komedij in zgodovinskih dram. Med komedijami veliko smeha obljublja predstava Bicycle Men (Kolesarji). Štirje ameriški pisci skečev za oddaje Curb Your Enthusiasm in Saturday Night Live so napisali igro o ameriškem turistu, ki se s kolesom poda na potovanje po Franciji. Po nesreči v eni od francoskih vasi se Američan znajde v "sovražnem" okolju čudnih Francozov in njihovih za Američane zelo nenavadnih običajev.

Kako je umrl John F. Kennedy?
V svet zgodovinsko pomembnih dogodkov pa nas bo popeljal muzikal LHO: Lee Harvey Oswald, ki skozi igro in glasbo raziskuje ozadje umora ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja. Predstava Korczak pa nam bo predstavila poljskega revolucionarja Janusza Korczaka, ki je med drugo svetovno vojno v varšavskem judovskem getu vzdrževal kar 200 otrok, preden so jih nacisti poslali v taborišče Treblinka.