Foto:
Foto:
Plečnikovi nagrajenci

Alenka Kolšek, Arne Vehovar in Boris Briški, ki so sestavljali žirijo, so Plečnikovo medaljo za pomemben prispevek k razvoju slovenske arhitekture dodelili Roku Klanjščku za turistično naselje Livek nad Kobaridom ter Mihu Kerinu, Majdi Kregar in Edu Ravnikarju za prenovo ljubljanskega gradu. Medaljo za kulturni prispevek je dobil Zavod za prostorsko kulturo Trajekt iz Ljubljane, Roku Žnidaršiču pa so za diplomsko delo o arhitektu Edvardu Ravnikarju podelili študentsko nagrado.

Prvo gimnazijo na Ptuju je žirija ocenila kot "programsko členjeno, pripovedno jasno in hkrati enovito stavbo." Zemljišče, na katerem stoji šola, je težavno, neugledno in neurejeno, zato je od načrtovalca zahtevalo vso spretnost, nastalo pa je več kot le šolsko poslopje, je zapisala žirija. Namestitev na terenu, navezava na okolico, funkcionalna členitev in estetika prostorov so dokazali, da je dobro planiranje znanost in umetnost.

Ostali nagrajenci
Rok Klanjšček
je s turističnim zaselkom Licek opozoril na pomen harmoničnega odnosa arhitekture in krajine. Njegova arhitektura se z okolico staplja in jo dopolnjuje. Po mnenju žirije je Klanjšček uspešno združil arhitekturno tradicijo in sodobnost in tako daleč presegel ustaljene počitniške zgradbe.

Miha Kerin, Kajda Kregar in Edo Ravnikar so žirijo prepričali s prenovo ljubljanskega gradu, ki je potekala v duhu, blizu izvirni arhitekturi gradu. Grajski prostori so sedaj opremljeni s spretno prikritimi sodobnimi instalacijskimi tehnologijami, ki povečajo uporabnost prostorov. Največjo vrednost pa gradu dajejo avtorski detajli.

V Trajektu združena skupina mladih arhitektov in krajinskih arhitektov je nagrado prejela za nov medij, in sicer za spletni portal, ki z jasno strukturo in funkcionalnostjo omogoča ažurno obveščanje. Na njem objavljajo predvsem prispevke o prostorskih problemih in vabijo k strokovni debati.

Diplomsko delo Roka Žnidaršiča je nastalo pod mentorstvom profesorja Janeza Koželja, sledi pa Ravnikarjevemu delu na Trgu revolucije. Delo je analitično in temeljito, dosega nadpovprečno raven in razpira nove vidike v razumevanju Ravnikarjevega snovanja, so podelitev nagrade utemeljili žiranti.