Entartete Electronische je radikalni zvočni performans enega izmed ustanoviteljev založbe Artkillart Kevina Bartolija, ki se giblje med (ne)poslušljivostjo, napakami matematičnih natančnosti in lepoto vsega tega. Foto: Kino Šiška
Entartete Electronische je radikalni zvočni performans enega izmed ustanoviteljev založbe Artkillart Kevina Bartolija, ki se giblje med (ne)poslušljivostjo, napakami matematičnih natančnosti in lepoto vsega tega. Foto: Kino Šiška
Dogodki se bodo odvijali v Kinu Šiška, Moderni galeriji, zasebnem stanovanju pa vse tja do ulic ter spleta in socialnega omrežja Facebook Foto: Kino Šiška
Face of Another (Sally Golding)
Med performansom Face of Anothe se na telo Sally Golding projcira filmski trak. Gre namreč za dekonstrukcijo filmskih materialov in naprav, ki se giblje nekje med preiskavo materialnosti, kiparskih oblik in telesno intervencijo. Foto: Kino Šiška

Sonica se bo začela nocoj ob 20.00 v Kinu Šiška s koncertom nemškega kolektiva Transforma, performansom avstralske umetnice Sally Golding in zvočnim nastopom Kevina Bartolja. Festival, ki je lani potekla le v Jakopičevi galeriji in letos poteka na temo realne virtualnosti, bo do 25. oktobra ponudil več razstav, koncertov, performansov, predavanj in pogovorov na različnih lokacijah.

Dogodki se bodo odvijali v Kinu Šiška, Moderni galeriji, zasebnem stanovanju pa vse tja do ulic ter spleta in socialnega omrežja Facebook, je povedal programski vodja festivala Martin Bricelj. Na festivalu bodo svoje umetniške stvaritve predstavili predvsem tuji umetniki, ki trenutno gostujejo v Sloveniji, predstavljena pa bo tudi siceršnja produkcija organizatorja festivala, Muzeja tranzitornih umetnosti. Vse prireditve so brezplačne.

Celoten program festivala si oglejte tukaj.

En večer, trije dogodki
Drevi bo festival odprl avdiovizualni koncert z naslovom Operators kolektiva Transforma. Koncert sestavlja serija studijskih raziskav, zajetih v skupek eksperimentov, ki jih v središču koncerta izvaja t. i. Operator. Z manipulacijo elementov iz okolja ustvarja akustične in vizualne poudarke, iz katerih nastaja naracija podob.

Koncertu bo sledil performans Sally Golding, ki si ga je, kot je povedala, zamislila kot kompozicijo v temni sobi, prek katere se na njeno telo projicira filmski trak, ter zvočni performans Bartolja, ustanovitelja založbe Artkillart. Umetnikovemu performansu bo sledilo odprtje pregledne razstave njegove založbe, ki je nastala leta 2007 kot odgovor na dematerializacijo glasbene industrije.

Internetni samomor na Facebooku
Med zanimivostmi programa je Bricelj omenil projekt skupine Les Liens Invisibles z naslovom Seppukoo, ki je nastal leta 2009. Internetno storitev, ki omogoča izvedbo samomora v socialnem omrežju Facebook, je doslej uporabilo že več kot 20.000 uporabnikov. Na razstavi v Moderni galeriji in na drugih lokacijah v Ljubljani bodo razstavili izbor "spominskih zidov" uporabnikov.

Okrogli mizi in delavnica
V okviru festivala pripravljajo tudi dve okrogli mizi. Prva, ki bo v sredo ob 18. uri v Moderni galeriji, bo nosila naslov Novi modeli izobraževanja in projekt Artist Talk, druga pa bo dan pozneje ob isti uri in na isti lokaciji potekala pod naslovom Kaj je tranzitorna umetnost?.

Kolumbijski umetnik Gabriel Vanegas bo v času festivala vsak dan med 10. in 17. uro v baru Moderne galerije vodil delavnice intermedijskega arhiviranja. Na delavnici z naslovom First Botaniq expedition no.Zero bodo razvijali različne metode osebnega pristopa k arhiviranju in dokumentiranju intermedijskih umetnosti in ustvarjalnih procesov.