Mozaik so iz cerkve Panagia Kanakaria na severu Cipra ukradli po turški invaziji leta 1974. Foto: AP
Mozaik so iz cerkve Panagia Kanakaria na severu Cipra ukradli po turški invaziji leta 1974. Foto: AP
Preiskovalec, ki se ga v njegovi stroki drži skoraj zvezdniški status, je odkritje opisal kot "enega najboljših trenutkov v svojem življenju". Foto: AP

Mozaik iz 6. stoletja z upodobitvijo sv. Marka velja za enega redkih ohranjenih krščanskih mozaikov bizantinske umetnosti na Cipru. Dragocenost je v kneževini pristala po tem, ko so jo odpeljali iz cerkve Panagia Kanakaria na severu Cipra.

Mozaik z evangelistom Markom, ki ga je Arthur Brand odkril po dveh letih preiskav in iskanja, sta Cipru predala nizozemski oddelek za antikvitete in ciprska cerkev v Haagu. Razstavljen bo v Bizantinskem muzeju v Nikoziji.

Direktor Bizantinskega muzeja Ioannis Eliades je uradno pozdravil vrnitev sv. Marka, ki ga bodo postavili ob bok sv. Andreju, ki se je prav tako letos vrnil v domovino; njihova zbirka dvanajstih apostolov je zdaj spet zaključena.

Nedolžna napaka?
Kot je povedal Brand, je bil mozaik v lasti britanske družine, "ki ga je v dobri veri kupila pred štirimi desetletji". Ko je izvedela resnico, se je po njegovih besedah "zgrozila" in umetnino vrnila – v zameno za povračilo finančnih sredstev, s katerimi je pokrila restavriranje in hrambo. Umetnina je sicer vredna deset milijonov evrov.

Iz cerkve, ki leži na severnem delu ciprskega otoka, ki je od leta 1974 pod turško oblastjo, so bile med letoma 1977 in 1979 ukradene tudi druge umetnine. Za njihovo preprodajo naj bi bil krov trgovec z umetninami Aydin Dikmen.

Brand, ki se ga je prijel vzdevek Indiana Jones sveta umetnin, je zaslovel leta 2015, ko je odkril bronaste skulpture nacističnega umetnika Josepha Thoraka, bolj znane kot Hitlerjevi konji; nekdaj so stale pred firerjevim štabom.